ANNONS

Här föreslås nya bostäder

Gunnar Drakenberg pekar mot platsen där en mängd bostäder planeras. Med sig har han Ingrid och Tom Rosander, samt hunden Thomson.
Gunnar Drakenberg pekar mot platsen där en mängd bostäder planeras. Med sig har han Ingrid och Tom Rosander, samt hunden Thomson.
Det kan vara slut med valborgsfirande intill Näsby slott. En privat markägare vill bygga nästan 670 bostäder runt hela slottsområdet.

– Det är ett skamligt förslag, säger Gunnar Drakenberg som bor i närheten.
ANNONS

I nästan 350 år har slottet legat där vid stranden i Näsbyviken. Byggnaden har överlevt allt från bränder till militärövningar, och nu väntar en ny prövning. Mark-ägaren vill bygga bostäder.

Lägenheter, villor och radhus föreslås i samtliga väderstreck runt slottet förutom mot vattnet. Delar av bebyggelsen kan hamna så nära som 250 meter från slottet. Bland annat innehåller förslaget bostadshus på det fält som idag används för amerikansk fotboll.

Totalt kan nästan 1 500 människor flytta in. Sina bilar ska de boende ställa på någon av de 880 parkeringsplasterna som finns med i förslaget. Många närboende har upprörts av planerna.

– Det här är ett överbud av grövsta sorten. Markägaren vill bygga i en omfattning som är helt vansinnig, säger Gunnar Drakenberg.

Han rör sig ofta i området både för promenader och skidåkning. Viss ny bebyggelse kan han gå med på, gärna i form av studentbostäder eller serviceboenden. Men utbyggnaden måste göras med varsam hand, anser Gunnar Drakenberg.

Han pulsar fram över fältet bakom slottsträdgården tillsammans med vännerna Ingrid och Tom Rosander. I snön syns spår från hästar, hundar och människor.

– Där uppe på kullen brukar kören sjunga in våren på valborg. Vi har en stor brasa och det kommer folk hit från hela Täby, säger Ingrid Rosander.

Frågan är nu om firandet får flytta på sig i framtiden. Täby kommun har inte tagit ställning till byggförslaget men ska påbörja en förstudie. Stadsbyggnadsnämndens ordförande, Erik Andersson (M), vill inte ge några besked.

– Nu ska vi undersöka vad som är möjligt för att kunna utveckla området. Det är ett känsligt område med tanke på de kulturhistoriska värdena och rekreationsvärdena. Än så länge kan vi inte fatta några beslut för den här platsen, säger han.

ANNONS

Marken är i dag militärt område. Att få bygglov för så lite som en friggebod är i princip omöjligt.

– Så kan vi naturligtvis inte ha det. Anta till exempel att det skulle sätta stopp för ett bygge av äldreboende eller liknande service. Oavsett hur utvecklingen blir i området måste detaljplanen så småningom göras om, säger Erik Andersson.

Det tycker även företaget Niam som står som markägare sedan 2008. Johan Bergman är vd på bolaget. Han är väldigt nöjd med förslaget som de tagit fram.

– Vi har verkligen bemödat oss med att hitta en lösning som ger bra bostäder samtidigt som strövområden och rekreationsvärden bevaras, säger han.

Johan Berg anser inte att de nya husen skulle komma för nära inpå slottet.

Även om områdets framtid är oviss står det klart att förändringar väntar på andra håll under 2012. Nya detaljplaner tas fram och flera bostadsprojekt drar igång runt hela Täby.

Markägaren vill bygga i en omfattning som är helt vansinnigGunnar Drakenberg

Fakta

Bostadsprojekt i Täby under 2012

Detaljplaneläggning för 600-800 lägenheter inom västra Roslags-Näsby.

Detaljplaneläggning för 300 lägenheter i Nytorpsområdet.

Markförsäljning i nordvästra Arninge-Ullna fortsätter, totalt ska 3 000 bostäder byggas i området.

Byggstart av vård- och omsorgsboenden invid Enhagsslingan i Ella gård och Skarpäng, ungefär 60 lägenheter.

Byggstart av 14 villor vid Kyrkvägen i Täby Kyrkby.

Byggstart av 160 lägenheter bakom Scandic hotell i Sågtorp.

Källa: Täby kommun