Här går en klädepok i graven

Jan Åke Sätterlund plockar bland de sista Wranglerjeansen på butikshyllan. På 1970-talet var Kenson en av de första butikerna att sälja jeans i Stockholm.
Jan Åke Sätterlund plockar bland de sista Wranglerjeansen på butikshyllan. På 1970-talet var Kenson en av de första butikerna att sälja jeans i Stockholm.
I över 50 år har Högdalsborna kunnat handla kläder på Kenson herr­ekipering.

Men nu är det slut med det.

I månadsskiftet stänger butiken för gott, och en klädepok går i graven.

Det är utplockat på hyllorna i den lilla butiken. Lagret i källaren är tömt och bara det allra sista återstår att sälja ut. Till och med skyltdockorna i fönstret är till salu.

Om bara några dagar låser Jan Åke Sätterlund, nyss fyllda 72 år, för sista gången dörren till den butik i Högdalens centrum där han klev in första gången som 27-åring, 1968.

Då hade han redan hunnit med att jobba i klädbutiker sedan han slutade skolan 1956, först i Eskilstuna och Örebro innan han hamnade i Stockholm och Vällingby. Där blev han bekant med Manfred Sandberg, som då drev Kenson i Högdalen. På den tiden var den en av flera liknande butiker i centrumet.

– Han raggade upp mig när butiken jag jobbade i lade ner och flyttade över mig hit. Och jag tyckte att det var bra här. Jag kände ganska snart att det här ska nog bli min butik, det här vill jag jobba med och ta över, säger Jan Åke Sätterlund.

Så blev det. I slutet av 1980-talet tog han över butiken efter Manfred Sandberg.

Genom åren bakom disken har han sett kunder och trender komma och gå.

När den stora jeansvågen svepte in över Sverige i början på 1970-talet var det Jan Åke som låg på för att butiken skulle haka på det nya modet.

– Vi var nästan före jeansbutikerna inne i stan. Då hade vi massor av tonåringar och skolungdomar som kom hit och köpte jeans. De kom på sina raster och provade. Det var en kul tid. Det skulle vara så tajta jeans då, tjejerna låg på rygg inne i provhytten och man fick hjälpa dem att dra upp dragkedjan.

Den personliga servicen har han alltid värderat högt. Han menar att hos Kenson har varje kund fått tid och uppmärksamhet. Stamkunderna har blivit många under årens lopp och Jan Åke Sätterlund har sålt kläder till flera generationer Högdalenbor.

– Jag känner barn, barnbarn och till och med barnbarnsbarn i familjerna här. Jag har känt att vi har fyllt en funktion, vi har blivit som en social inrättning på något sätt.

– Jag tycker lite synd om dagens konsumenter. De får inte alls samma service och kontakt som förr. Jag tror att det har blivit tråkigare att gå ut och handla, säger han.

Trots att butiken så länge har varit hans liv, ser han fram emot livet som pensionär.

– Det är så väldigt mycket jobb med en sådan här butik, att planera semestrar är bara att glömma. Mycket av livet har gått åt till det här. Det har inte varit fel, det har varit jätteroligt och det har gått bra. Men nu ska jag leva livet och tänka på mig själv. Göra allt som jag inte har haft möjlighet och tid till. Och ta en dag i taget.

Jag känner barn, barnbarn och till och med barnbarnsbarn i familjerna här.Jan Åke Sätterlund

Fakta

I Högdalen centrum sedan 1960

Kensons herrekipering i Högdalen slog upp portarna 1960 och har legat i samma lokal sedan starten.

Den förste ägaren hette Erik Arve, han drev butiken tillsammans med en fru Karlsson.

Redan 1961 tog Manfred Sandberg över. Han drev butiken fram till 1989 när Jan Åke Sätterlund blev ny innehavare.

Vilken typ av verksamhet som ska ta över lokalerna är ännu inte bestämt.