Här går Johan på systemet

Ett tiotal Sollentunabor fick hemleverans från Systembolaget under försökets första dag. Chauffören Rolf Classon besökte bland annat Silverdalsbon Johan Bergengren och kunder i Häggvik och Helenelund.
Ett tiotal Sollentunabor fick hemleverans från Systembolaget under försökets första dag. Chauffören Rolf Classon besökte bland annat Silverdalsbon Johan Bergengren och kunder i Häggvik och Helenelund.
Sollentuna är först ut i landet med hemleverans från Systembolaget.

– Som småbarns­förälder är det väldigt smidigt, säger Johan Bergengren, en av dem som passade på under försökets första dag.

Ett tiotal Sollentunabor fick under förra måndagen besök av chauffören Rolf Clausson som vid 16.30-tiden ringde på hos Johan Bergengren i Silverdal.

– På kvällarna är det fullt upp med hämtning, matlagning och mycket annat. Det är perfekt att kunna sitta framför datorn och planera framåt och kunna få varorna hemlevererade i stället för att behöva åka till affären, säger ­Johan Bergengren.

För att få åtta vinflaskor körda till dörren betalar han 200 kronor för leveransen.

– Ja, jag skulle inte köpa bara en flaska. Men det är värt att få hemkört vid speciella tillfällen när man vill beställa större volymer, som nu vill vi vara förberedda när vi kommer tillbaka från Thailand vid julmiddagar och liknande, säger Johan Bergengren.

Sollentuna valdes ut som första försöksort av flera skäl.

– Det finns en vana att e-handla, också från Systembolaget på nätet för att sedan hämta ut i butik. Vi ville även ha ett område med en viss folkmängd, säger Lennart Agén, Systembolagets presschef.

Ett förändrat köpbeteende, med ökad internethandel, är orsaken till att Systembolaget börjar med hemleverans.

– Vi gör inte det här för att öka försäljningen, utan för att öka servicen. Vi riktar oss till dem som har det stressigt att få ihop dagarna och vill köpa sig lite tid. Men det kan också vara intressant för äldre människor som tycker det är tungt att bära eller de som har långt att gå, säger Lennart Agén.

I Norge har Vinmonopolet haft hemleverans i över tio år.

– Där står försäljningen för ett par procent. Vi tror inte att det kommer att bli mycket större här heller.

Under hösten utvidgas försöket till flera områden. I november står Johanneshov och Bromma på tur. I december Nacka.

– 2013 kommer vi att köra i större skala under ett år.

Om konsumtionen förändras ska utvärderas av bland annat alkoholforskaren Mats Ramstedt, från STAD, som står för Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem. Han ska analysera försäljningsdata och enkäter för att se vilka grupper som utnyttjar hemleverans.

– När man gör alkoholen mer tillgänglig finns det en risk att försäljning och konsumtionen ökar och skadorna som en följd av det. Det är viktigt att utvärdera för att fatta ett beslut om att fortsätta, säger Mats Ramstedt.

Han tillägger att det finns en del som talar emot att de som dricker mycket i dag skulle använda sig av hemleverans.

– Det går inte att handla på impuls och det läggs på en transportskostnad som är ganska hög.

Men alla är inte positiva till Systembolagets nya service:

– Det finns ett tydligt samband mellan tillgänglighet, konsumtion och skador, säger Oskar Jalkevik, nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s ordförande i Stockholm.

Han menar att hemkörning kan vara ett sätt att fortsätta dölja sitt missbruk.

– Sedan är det klart att hade leveransen varit inom tre timmar, i stället för tre dagar, så hade ­effekten blivit ännu värre och tydligare. Men jag är övertygad om att för vissa riskerar det här att leda till ytterligare konsumtion.

Fakta

Tar minst tre dagar att få leveransen

Under försöket levereras varorna måndag, onsdag och fredag. Det tar minst tre dagar att få varorna.

Leveranskostnaden för 1–12 flaskor är mellan 200 och 220 kronor

Samma försäljningsregler gäller vid hemleverans som vid köp i Systembolagets butiker.

Bring Express chaufförer utbildas genom självstudiematerial, lärarledd utbildning i tre timmar och en interaktiv utbildning. Det avslutas med ett prov som de måste klara för att få leverera beställningar.

Källor: Systembolaget/Bing Express