ANNONS

Här går kulturen på sparlåga

Salem lägger minst pengar på kultur- och idrott på Södertörn. Grannkommunen Botkyrka ligger 60 procent mer per invånare.

– Jag känner att vi åker snålskjuts på andra kommuner, säger Salempolitikern Björn Wivallius (S).
ANNONS

Kulturskymning eller bara smart använda pengar? Med 1 603 kronor per innevånare hamnar Salems kommun sist på Södertörn när det gäller antal kronor per innevånare till kultur och idrott.

– Vi ligger lågt, även jämfört med många andra kommuner i Sverige, men vi har också en hög effektivitet i det vi gör och nöjda medborgare, säger Kristina Bjureklev Netzell (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

På andra sidan bordet i samma nämnd sitter Socialdemokraternas Björn Wivallius.

– Jag tror vi är den enda kommunen i Sverige som inte sätter av en spänn till Vuxenstudieförbunden. Alliansen är inte ett dugg intresserade av det. Jag känner att vi åker snålskjuts på andra, säger han.

Vuxenstudieförbunden arrangerar kurser av olika slag, i exempelvis språk, historia och dans. Socialdemokraterna kritiserar också att kommunen lade ner samarbetet med Alby Fejm som arrangerade en showskola i Salem. Det är dags att satsa mer på kultur och idrott, menar Wivallius.

– Vi har påpekat det om och om igen, men Alliansen hänvisar till medborgarundersökningarna, säger han.

För trots mindre pengar per invånare så visar undersökningar att Salemborna är lika nöjda som man är i andra kommuner. Lika nöjda som Botkyrkaborna där en tusenlapp mer per person satsas på kultur och idrott.

På Salems bibliotek träffar tidningen bara nöjda Salembor.

– Jag älskar biblioteket. Sedan kanske jag inte förväntar mig så mycket av den här lilla kommunen heller. Du är van att åka i väg, säger Rönningebon Marie Claesson.

ANNONS

Enligt Kristina Bjureklev Netzell beror den största skillnaden i siffrorna inte på att Salem befinner sig i något kulturellt och idrottsligt mörker, utan på att Salem inte har så många nya anläggningar.

– Med nya anläggningar följer kostnader för räntor och amorteringar, säger hon.

Kommande år väntar dock satsningar på bland annat 4H-gård och konstgräs på fotbollsplaner. Satsningarna innebär dock inte att Salem kommer upp i samma nivåer som de andra kommunerna.

I Botkyrka har det tillkommit flera nya idrottsanläggningar de senaste åren. Men kommunen driver också konsthall, och har bolag som satsar på kultur, exempelvis Upplev Botkyrka. Genom Kreativa Fonden och Drömdeg kan medborgarna söka pengar för att genomföra publika arrangemang.

– Jag har inte så stor koll. Men i Botkyrka sitter det affischer om olika evenemang. Det händer mer, säger 19-åriga Nancy som tidningen träffar i Salems centrum.

Bim Eriksson (S) som är ordförande för kultur- och fritidsnämnden menar att pengarna som Botkyrka lägger spelar roll i ett större perspektiv.

– Kulturen och idrotten är viktig både för demokratin, tryggheten och folkhälsan, säger hon.

Fakta

Kronor till kultur och idrott

Tyresö 2 619

Botkyrka 2 599

Södertälje 2 275

Haninge 1 993

Huddinge 1 854

Salem 1 603

Länet, snitt 2 145

Riket, snitt 2 342

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.