Här går lägenheterna som smör

Bostäder Porslinskvarteren i Gustavsberg.
När området står färdigbyggt finns nära 1 600 bostadsrätter. De som redan har lagts ut till försäljning har sålts fort. Bland 649 lägenheter finns endast 16 stycken kvar.
Intresset för de nyproducerade lägenheterna i det gamla porslinsfabriksområdet i Gustavsberg är stort.

Trots att de inte ens är färdigbyggda har många sålt slut. Endast 16 av de 649 lägenheter som legat ute till försäljning finns kvar.

Byggarbetarna balanserar uppe på taken till vad som ska bli bostäder i området kring den gamla porslinsfabriken i Gustavsberg.

– Det är bra om taken är klara innan snön kommer, säger byggledaren Göran Jansson.

Han kommer att vara på plats länge innan Ikanos hus i kvarteret Dreja och Glasera står klara.

Men trots att det är lång tid kvar är många bostadsrätter redan reserverade eller sålda.

I Lokaltidningen Mitt i:s kartläggning av Gustavsbergs nybyggnationer, där det är möjligt att reservera, boka eller köpa en lägenhet men ännu inte flytta in, är det bara 16 av 649 släppta bostäder som fortfarande är lediga.

– Det var betydligt lugnare i början, men nu har allt fler fått upp ögonen för området. Det har med marknaden att göra också, köpare har börjat vidga sitt sökande, säger Dennis Öhbom, mäklare vid Nytt hem, som förmedlar lägenheter åt JM.

Av de 249 bostadsrätter som JM bygger finns endast 70 finns kvar som ska ut till försäljning. På torsdag den 12 november är det säljstart för den fjärde och sista etappen med inflytt i slutet av 2017.

– Så som efterfrågan ser ut stror jag att försäljningen kommer att gå bra. Det kanske handlar om någon månad innan alla är sålda, säger Dennis Öhbom.

Ewa Rundqvist, mäklare vid Wallenberg fastighetsförmedling som förmedlar bostäder åt Järntorget, har också märkt av det stora intresset.

– Vi hade säljstart för etapp ett på en lördag i april. Den första personen kom klockan fem på morgonen, säger hon.

Hon tror att de fasta priserna spelar stor roll i att lägenheterna ryker snabbt.

– Har man möjlighet att vänta så får man en nybyggd lägenhet till ett lägre pris 20 minuter från stan, säger hon.

Enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, finns dock risker med att köpa bostad långt i förväg, även om priserna är fasta.

– Ofta får man vänta länge mellan köp och inflytt och mycket kan hända på bostadsmarknaden under den tiden. Marknaden kan hamna i någon slags kris eller svacka, som gör att den inte är lika het. Mycket kan även hända på det privata planet och det ska man ha i åtanke, säger hon.

Och precis som när man köper en äldre bostad är det viktigt att tänka på föreningen.

– Har de realistiska kalkyler, finns alla tillstånd och hur gör jag om jag vill hoppa av? Man måste ha koll på vad man förlorar om skulle ångra sig.

Fakta

Kommande projekt

Ikano bygger 304 lägenheter. Bland dem som haft säljstart finns endast 15 stycken kvar. Nästa vår släpps 120 lägenheter.

Järntorget bygger 236 lägenheter. Etapp 1 och 2 med totalt 125 lägenheter är redan slutsålda. På lördag 14 november är det säljstart för etapp 3 med 50 lägenheter.

JM bygger 249 lägenheter. 70 lägenheter finns kvar, med säljstart lördag 12 november.

Blå eken bygger 219 lägenheter i gamla fabrikshuset. Av dem finns en lägenhet kvar.

Bland de totalt 649 lägenheter som legat ute till försäljning finns 16 lägenheter kvar.