Här går miljöbilen bäst

Fredrik Ringnell, säljare på Bilia Personbilar AB i Segeltorp, vid en Volvo V60.
Fredrik Ringnell, säljare på Bilia Personbilar AB i Segeltorp, vid en Volvo V60.
Patrik Gabrielsson, märkeschef på Audi – Olofsson Bil AB i Handen.
Patrik Gabrielsson, märkeschef på Audi – Olofsson Bil AB i Handen.
Diesel, bensin, el, gas eller en hybrid? Vad Södertörnsborna vill tanka sina nya bilar med skiljer sig kraftigt åt.

Miljövänligast är Huddingeborna.

Svenskarna köper nya bilar som aldrig förr. 2015 nyregistrerades 345 000 personbilar, vilket är den högsta siffran någonsin. Det mesta pekar mot att rekordet slås 2016.

Tendenserna är ungefär desamma om man bryter ner siffrorna kommunvis. Lokaltidningen Mitt i har granskat nyregistreringen av bilar i Huddinge, Botkyrka, Salem, Haninge och Tyresö under fjolåret. I Huddinge nyregistrerades exempelvis 3 489 personbilar, vilket är 710 fler än året innan.

– Jag pratade precis med en kund om orsakerna, säger Fredrik Ringnell som är säljare på Bilia i Segeltorp. Försäljningen stimuleras av låga räntor och nya leasingformer. Privatleasing ökar mycket, framför allt i storstäderna.

I Haninge nyregistrerades 2 284 personbilar under 2015, vilket innebär en ökning med 284 jämfört med 2014.

Något som skiljer bilköparna åt i de fem kommuner vi undersökt är valet av drivmedel. I Huddinge drivs 81 procent av de nyregistrerade bilarna 2015 med bensin eller diesel. Resterande 19 procent var så kallade miljöbilar, exempelvis elhybrider eller etanoldrivna. I Haninge var 96 procent av bilarna bensin- eller dieseldrivna, medan blott 4 procent var miljöbilar.

Miljöbilar är ett begrepp som lever vidare trots att det inte längre är definierat i lagstiftningen. Premien man får för att köpa en miljöbil är borttagen. Nu kan man i stället få skattebefrielse i fem år om bilens koldioxidutsläpp i förhållande till bilens vikt håller sig under en viss nivå.

Patrik Gabrielsson som är märkeschef för Audi på Olofsson bil i Handen är rätt säker på varför det skiljer så mycket mellan Huddinge och Haninge när det gäller inköp av miljöbilar.

– I Huddinge finns det fler och större företag. De stora företagen har ofta en bilpolicy som styr, och valet blir gärna miljöbilar. I Haninge är företagen mindre och valet av bilar inte lika styrt.

Fakta

Bensin- och dieseldrivna bilar dominerar stort

Kommun Nyregistrerade bilar Bensin Diesel Övriga

Huddinge 3 489 41 40 19

Botkyrka 1 497 51 40 9

Salem 308 56 38 6

Tyresö 846 50 44 6

Haninge 2 284 52 44 4

Källa: Statistiska centralbyrån