Min lokala hjälte

Här går regnrockstjuvarna på en nit

Regnrockstjuvarna fångade av övervakningskamera, på väg fram till lastbilen i Sickla köpkvarter.
Regnrockstjuvarna fångade av övervakningskamera, på väg fram till lastbilen i Sickla köpkvarter.
Minuterna senare fångar övervakningskameran regnrockstjuvarna när de bär i väg med kartonger som de stulit ur lastbilen, kartonger som visade sig innehålla regnrockar.
Minuterna senare fångar övervakningskameran regnrockstjuvarna när de bär i väg med kartonger som de stulit ur lastbilen, kartonger som visade sig innehålla regnrockar.
Här stjäl männen regnrockarna, mitt i regnovädret.
Men trots det passande vädret blir regnrockstjuvarna så besvikna att de dumpar plaggen i ett garage.
– Bytet dom fick med sig var inte det mest lukrativa, konstaterar advokaten till en av männen, en 43-åring.
43-åringens kumpan är sedan tidigare dömd för stölden, och nu har även 43-åringen dömts för den misslyckade regnrocksstölden i Sickla.

En 43-årig man från södra Stockholm har i dagarna dömts för att ha stulit regnkappor från en lastbil som stod parkerad i Sickla köpkvarter.

43-åringen har erkänt stölden men han har inte velat gå med på att betala skadestånd, han ansåg att han inte hade orsakat skador på lastbilen som regnrockarna förvarades i.

Stölden skedde vid lunchtid den 19 november 2015, samma dag som ett regnområde låg över Stockholmsområdet. 43-åringen och  en 44-årig man från Kungsholmen bröt sig in i en lastbil som stod parkerad på Simbagatan i Sickla köpkvarter.  Lastbilens förare hade tillfälligt parkerat i köpkvarteret för att gå och äta lunch.

Männen tog sig in i lastutrymmet genom att borra ett hål vid handtaget till bakdörren. Ur lastutrymmet stal de sedan flera kartonger som visade sig innehålla regnkappor.

Åklagare hade som bevis mot männen bland annat bilder från övervakningskameror i området som filmande männen.

Marina Chirakova, åklagare, säger att de båda männen inte var nöjda med bytet de fick med sig.

– Dom lämnade regnrockarna i ett garage. Dom var besvikna, säger Marina Chirakova.

Vid rättegången i Nacka tingsrätt dök 43-åringen aldrig upp, rättegången hölls därför i hans frånvaro.

43-åringen har nu dömts för stöld till villkorlig dom och dagsböter, 50 dagsböter å 50 kronor, 2 500 kronor. Han ska även vara med och betala skadestånd för regnkapporna tillsammans med den andre mannen, 4 500 kronor, och för skador på lastbilen, 17 051 kronor.

Marina Chirakova säger att hon tycker att Nacka tingsrätts dom är riktig.

– Jag tänker inte klaga på domen, säger hon.

Inte heller 43-åringens advokat tänker överklaga.

– Nej, det tror jag inte. Hade man fått tag på honom (43-åringen) innan rättegången hade det varit en annan situationen men jag tror att han befinner sig utomlands och förmodligen är det en dom som står sig, säger advokat Benneth Johansson.

När 43-åringen tidigare i år hördes av polisen erkände han enligt Benneth Johansson regnrocksstölden och han uttalade även att han förväntade sig en fällande dom.

Även Benneth Johansson ser det som hänt som ett misslyckat brott.

– Jag vet ju inte, men allt förefaller att handla om en impulssituation. Bytet dom fick med sig var inte det mest lukrativa.

Regnkapporna i sig var enligt Johansson av ett slag som kostar ”några kronor” styck.

– Regnkapporna var ganska billiga.

Den andre mannen, 44-åringen, dömdes tidigare i år för medverkan i  den misslyckade regnrocksstölden. Förutom att även han ska vara med och betala skadestånd för regnkapporna och skadorna på lastbilen, dömdes han till villkorlig dom och 50 dagsböter å 240 kronor, 12 000 kronor.