Min lokala hjälte

Här går vi mest på krogen i hela stan

Precis som många andra Vasastadsbor lägger Caroline Karström och Robert Mårtensson hellre pengar på att äta ute än på att köpa dyra prylar
Precis som många andra Vasastadsbor lägger Caroline Karström och Robert Mårtensson hellre pengar på att äta ute än på att köpa dyra prylar
En vardagslyxande restaurangbesökare. Så ser den typiske Vasastadsbon ut. Faktum är att vi leder ligan i innerstan över vilka som går oftast på krogen.

58 procent av Vasastadsborna besöker barer och restauranger en eller flera gånger i veckan. Fyra procent går på krogen varje dag, enligt en undersökning som United minds gjort. Därmed toppar vi listan över mest frekventa krogbesökare i stan.

68 procent uppger att det bästa med Vasastan är just utbudet av kultur, nöje och restauranger.

Caroline Karström och Robert Mårtensson som sitter på restaurang Tranans uteservering håller med.

– Vi är nog ute och äter tre gånger i veckan nu under sommaren när vi jobbar. Det är vårt intresse att gå och äta god mat. Och så blir man lite lat, det är skönt att bli ompysslad och att någon lagar mat åt en, säger de.

Anna Vasseur, hovmästare på Tranan, har ett gäng om cirka 10 personer som kommer till matsalen tre till fem dagar i veckan.

– Vissa är vanemänniskor och har nästan sitt namn graverat på bordet, dem tar man hand om lite extra, säger hon.

Även på Tennstopet är stammisarna många. Cirka 5 600 personer finns med i stamgästregistret. De får lite rabatt på mat.

– Vi har 200–300 som kommer hit varje vecka. Några är här alla dagar i veckan, runt 20 stycken äter både lunch och middag här. Många säger att det här är deras vardagsrum och den balkong som de inte har hemma, säger hovmästaren Claes Nilsson.

Pär och Christina Wiksten är två av stammisarna.

– Man kan nästan säga att vi flyttade hit på grund av Tennstopet, vi bor väldigt nära och jag jobbar här intill så jag äter också lunch här flera gånger i veckan, säger Pär.

De gör precis som Caroline och Robert och lägger hellre pengarna på att äta ute än att köpa dyra kläder och prylar.

Den typiske Vasastadsbon är mellan 30 och 40 år, har drygt ett barn och vardagslyxar genom att gå ut och äta och dricka gott, enligt undersökningen. Vasastadsbon gör medvetna val i allt den konsumerar och jobbar inom något akademiskt yrke, till exempel media, reklam eller som fastighetsmäklare.

Och att få känna sig som en del av sin stadsdel är väldigt viktigt för Vasastadsborna. 72 procent identifierar sig ganska eller väldigt mycket med sin stadsdel. Och skulle man mot förmodan flytta anser 61 procent att det viktigaste med ens nya bostadsområde är vilken typ av människor som bor där.

– Vasastan är en stad i staden. jag vet många som säger att de bor i Vasastan, inte i Stockholm, säger Anna Vasseur.

Många säger att det här är deras ­vardagsrum.Claes Nilsson hovmästare Tennstopet

Fakta

Enkät till 2 506 personer

Undersökningen är gjord av United minds på uppdrag av Trafiksatsning Stockholm.

2 506 personer i länet, i åldrarna 18–80 år, har deltagit.

Trafiksatsning Stockholm är samlingsnamn för en stor infrastruktursatsning av Stockholms stad, länsstyrelsen, landstinget, Trafikverket, SL och KSL.

Källa: Trafiksatsning

Stockholm