ANNONS

Här gillar vi att det är tyst

Sofie Schweinebarth, Sandhamnsgatan:  ”På grund av närheten till både stan och naturen. Det är så lugnt är skönt, och jag tycker Gärdet är väldigt barnvänligt.”
Sofie Schweinebarth, Sandhamnsgatan: ”På grund av närheten till både stan och naturen. Det är så lugnt är skönt, och jag tycker Gärdet är väldigt barnvänligt.”
Hans Widahl, Gärdet, med hunden Morris:  – Det är miljön som lockar. Variationen med grönområden och trevliga hus. Det är en småstadskänsla, men ändå nära till allt i stan.
Hans Widahl, Gärdet, med hunden Morris: – Det är miljön som lockar. Variationen med grönområden och trevliga hus. Det är en småstadskänsla, men ändå nära till allt i stan.
Yvonne Barkar, Östermalm, med dottern Märta:  ”För att vara en del av Stockholms innerstad så känns det väldigt lugnt. Det och naturområdena som finns här är en anledning till att vi trivs här.”
Yvonne Barkar, Östermalm, med dottern Märta: ”För att vara en del av Stockholms innerstad så känns det väldigt lugnt. Det och naturområdena som finns här är en anledning till att vi trivs här.”
Östermalmsbon är nöjd med livet, känner sig frisk och tycker det är skönt att det är tyst och rent.

Men rätt många känner sig trångbodda och bara hälften är riktigt nöjda med sitt boende.
ANNONS

Länsstyrelsen ställde en lång rad frågor om synen på livet till ungefär 15 000 boende i Stockholms län, varav ungefär 40 procent svarade. Östermalmarna sticker ut på vissa punkter jämfört med andra innerstadsbor, bland annat eftersom de tycker att det är absolut viktigast att det är tyst och lugnt i bomiljön. 56,5 procent svarade att det är en mycket viktigt faktor. Det kan jämföras med 38 procent på Södermalm och i Norrmalm.

– På Östermalm tycker också minst andel att man har problem med buller och dålig luft, säger Kjell Haglund, ansvarig för länsstyrelsens rapport.

Att det är barnvänligt är dock inte lika viktigt på Östermalm som i övriga stan. Bara 12,8 procent svarade att barnvänlighet är viktigt i boendemiljön. På Kungsholmen och Södermalm ligger den siffran på 23 procent.

För Östermalmsbon är det där­emot viktigare att anhöriga bor i närheten. Östermalmare är också­ de som tycker att de har renast­ stadsdel och bäst utbud av parker och grönytor. Liksom övriga Stockholm är Östermalmsborna rätt lyckliga och känner sig friska. 93,3 procent känner också sig tillfreds med livet.

Men det är inte bara positiva siffror. Ett visst missnöje med boendet finns. 53 procent är visserligen mycket nöjda med boendet, men det är en lägre siffra än i övriga innerstan.

– Och när det gäller känslan av trångboddhet ligger Östermalm över kommunsnittet. Man hamnar i snitt inte heller så högt på frågan om boendekostnaden känns godtagbar, vilket kan ses som lite förvånande, säger Kjell Haglund.

tel

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.