Min lokala hjälte

Här gömdes tjuvgodset

Polisen Michael Johansson såg mannen genom sitt fönster, reagerade snabbt och lyckade gripa honom vid pendeltågsstationen i Flemingsberg.
Polisen Michael Johansson såg mannen genom sitt fönster, reagerade snabbt och lyckade gripa honom vid pendeltågsstationen i Flemingsberg.
Polisen sprang efter en man som gömt saker mellan tågspåren.

– Jag vågade inte gripa honom först, berättar polisen Michael Johansson.

Att hälare förvarar tjuvgods på det här sättet är ovanligt.

Michael Johanssons fönster i polishuset i Flemingsberg vetter mot tågrälsen vid pendeltågstationen. Just den här torsdagsförmiddagen för en och en halv vecka sedan kastade han en blick ut mot spåren.

– Jag såg hur en person gick vid spåren. Där får ingen gå, det är ju farligt.

Även poliskollegan i rummet, Pär Lundqvist, engagerade sig.

– Vi såg hur han lyfte på stenplattorna vid spåren och lade ner saker ur sin väska. Sedan lade han tillbaka plattorna, berättar Pär Lundqvist.

Michael Johansson, som normalt jobbar som biträdande chef för utredningsroteln, reagerade snabbt och sprang ut.

Pär Lundqvist stannade för att via telefon ha kontakt med sin kollega. Han såg då genom fönstret att en polispatrull stannade ute på gatan.

– Jag ringde dem och fick dem att bege sig till platsen.

Samtidigt sprang Michael Johansson över gångbron och ner längs perrongen. Men mannen syntes inte till.

– Precis när jag skulle vända tillbaka mötte jag honom vid spärrarna. Men jag vågade inte gripa honom först, jag visste ju inte vad han hade lagt ner.

I stället följde han efter mannen. Strax därpå fick han via telefon veta från polispatrullen vid spåren att det såg ut som stöldgods som låg på platsen.

– Då grep jag honom. Han gjorde inget motstånd.

När Michael Johansson gick bort till spåren visade det sig att mannen fyllt en kabelränna med misstänkt stöldgods.

– Där låg typiska snattargrejor, som borrmaskiner, strumpor och hörlurar.

Han är förvånad över mannens val av plats att förvara sakerna på.

– För det första är det en livsfarlig plats eftersom det ju kan komma ett tåg. Sedan är det inte så smart att gömma tjuvgods direkt utanför polisstationen.

I rännan i Flemingsberg låg 188 olika saker. Marie Karlsson, förundersökningsledare vid mängdbrottsgruppen, berättar att det är ovanligt med ett sådant fynd.

– Att vi över huvud taget hittar gömmor är ovanligt och att dessutom hitta så många saker samtidigt – det sker inte ofta.

Det vanligaste häleribrottet är att någon köper en cykel eller moped på nätet som visar sig vara stulen, berättar hon.

Enligt Marie Karlsson påstår de flesta hälare att tjuvgodset är deras egna personliga saker. Så också mannen vid tågrälsen i Flemingsberg. Enligt protokollet från häktningsförhandlingen säger mannen att han är bostadslös och han har valt att förvara sina egna saker i rännan.

Lokaltidningen Mitt i har sökt mannens advokat men utan resultat.

Fakta

Bilbrott och slagsmål vid polishuset

Att någon gömt stöldgods utanför polishuset har inte tidigare skett.

Däremot har polisen erfarenhet av bilinbrott på parkeringen utanför. Inbrotten har skett dagtid och tjuvarna har även gripits.

Andra brott som skett utanför polishuset är slagsmål. Dessa sker kontinuerligt såväl utanför polishuset som utanför Södertörns tingsrätt, somligger bredvid polishuset i Flemingsberg.

Källa: Polisen