Här görs film av GW:s deckare

Frida Block och Olle Bolin i källaren till Sankt Görans gymnasium, där produktionen har byggt upp Palmearkivet – med hundratals brunbeiga pärmar och en utredningstavla där både fantombilder och fotografier av vapen syns.
Frida Block och Olle Bolin i källaren till Sankt Görans gymnasium, där produktionen har byggt upp Palmearkivet – med hundratals brunbeiga pärmar och en utredningstavla där både fantombilder och fotografier av vapen syns.
Vägen ner till det fiktiva Palmearkivet är kantad av A4-ark som visar vägen.
Vägen ner till det fiktiva Palmearkivet är kantad av A4-ark som visar vägen.
Tillsammans med tidstypiska 80-talsmöbler och en fullskalig kopia av Palmeutredningen blir Leif GW Perssons deckare just nu miniserie på Sankt Görans gymnasium.

Lokaltidningen Mitt i hälsade på under film­inspelningen.

”Tystnad. Tagning!” Det skrovliga ljudet från inspelnings- och platsassistenterna Frida Blocks och Olle Bolins walkie-talkies ekar när de visar vägen in i det överbelamrade källarförrådet. Ljusbruna arkivpärmar står uppradade på bastanta stålhyllor och på ett brunt träbord ligger bilder på revolvrar utspridda bredvid en röd backelittelefon med snurrplatta.

Vi befinner oss i Sankt Görans gymnasium på Kungsholmen – och har klivit rakt in i SVT:s version av Palmearkivet.

– Vi brukar skryta om att vi vet vem som mördade Palme, säger linjeproducenten Kristoffer Hoberstorfer och skrattar innan han fortsätter upp till tredje våningen, där inspelningarna sker för dagen.

Dramaproduktionen i fyra delar, som ska visas under vintern, tar avstamp i Leif GW Perssons trilogi ”Välfärdsstatens fall” och har Palmemordet och den efterföljande utredningen som ramberättelse.

Sankt Görans skolsalar har under de två månader som inspelningarna rullat på blivit poliskontor, gamla vaktmästarförråd har gjorts om till säkerhetspolisens övernattningslägenheter och den gigantiska, luftiga, foajén med ljuskronan hängande som ett stort utropstecken fungerar som polishusets entré.

Teamet började filma i januari – men förarbetet tog vid långt innan dess. Olle Bolin är platsassistent, vilket innebär många bilresor för att hitta rätt plats för rätt scen.

– Ibland lappar man ett helt område för att få tag på någon som har en bra lägenhet, säger han.

Sankt Görans gymnasium var dock ett självklart val – här har flera SVT-produktioner spelats in de senaste åren. Innan det nuvarande teamet flyttade in spelades scener in till filmatiseringen av Lars Keplers ”Hypnotisören”.

– Det är nästan som att vi har flyttat hela SVT hit, säger Frida Block, vars roll som inspelningsassistent innebär en hel del råddande med såväl mat och transporter.

– Skådisarna ska ju ha frukost och lunch. Sedan ska det kokas kaffe, skjutas till inspelningsplatser… ja, det blir rätt långa dagar, berättar hon men blir avbruten av Olle Bolins walkie-talkie. ”Det är en massa spring nere på gården, du får kolla det. Ljuden går rakt in i tagningen”, säger en myndig, något irriterad, röst från filmteamet på våning tre och Olle Bolin försvinner.

– När vi har spelat in här har det ändå varit ganska lugnt med sådant där, säger Frida Block och jämför Kungsholmen med inspelningarna på Sveavägen i februari – när mordnatten skulle spelas in.

– Det var helt hysteriskt. Då fick vi se till så att inga nya bilar åkte förbi – det skulle ju ha förstört 80-talskänslan.

Fakta

Inspelningarna avslutas på Mallorca

I triologin ingår ”Mellan sommarens längtan och vinterns köld”, ”En annan tid, ett annat liv” och ”Faller fritt som i en dröm”.

Inspelningarna pågår i hela Stockholm och avslutas på Mallorca i sommar.

Böckerna har slagits ihop till en berättelse, som visas i fyra 60-minutersavsnitt vintern 2012/2013.

I rollerna syns bland annat Rolf Lassgård (Lars Martin Johansson), Helena af Sandeberg (Jeanette Eriksson), Claes Malmberg (Bäckström) och Kjell Bergqvist (Berg).

Källa: SVT