Här hade vildsvinen kalas

Alexandra Ackerman inspekterar den före detta välskötta gräsmattan utanför hennes bostad i Skogås.
Alexandra Ackerman inspekterar den före detta välskötta gräsmattan utanför hennes bostad i Skogås.
Förra fredagen besökte en flock vildsvin Skogås och plöjde upp en gräsmatta. Alexandra Ackermann och hennes grannar är oroliga.

– Det är läskigt att vildsvinen kommer så tätt ­inpå. Det finns många barn i området, säger hon.

Det ser ut som om någon börjat odla potatis bakom bostadsrätterna på Loftvägen i Skogås. Det som egentligen ska vara en gräsmatta är nu en åker.

– Gräsmattan var nyklippt och jättefin. Nu är halva mattan uppbökad och har vänts upp och ner, säger Alexandra Ackermann som bor i en av bostadsrätterna med sin sambo.

Det var förra fredagen som Alexandra upptäckte att gräsmattan förstörts under natten.

– Vi försökte att hålla uppsikt kvällen efter men såg inga vildsvin. Det finns en skogsdunge här, och bakom går Gamla Nynäs­vägen, så vildsvinen måste ha tagit sig över vägen. Man undrar ju om vildsvinen ska komma så nära där man bor, säger hon.

Alexandra har diskuterat vildsvinens härjningar med grannar.

– Många är oroliga och rädda. Det är läskigt att vildsvinen kommer så tätt inpå. Det finns många barn i området och vi har hört att vildsvin kan vara aggressiva, säger hon.

Kommunens viltvårdare har inspekterat skadorna på Loftvägen.

– Jag kan bekräfta att det är vildsvin som varit framme. Eftersom gräsmattan inte ligger på kommunens mark är det bostadsrättsföreningen som får ta hand om skadorna. Det bästa sättet att stoppa vildsvinen där är att sätta upp ett elstängsel. Det är svårt att skjuta eller sätta upp fällor så nära bebyggelse, säger Magnus Vikström.

Huddinges problem med vildsvin växer.

– Vi har försökt att decimera stammen genom jakt och fällfångst, säger Magnus Vikström.

Värst är situationen i Länna och Lyckåsen. Där drar flera flockar fram och bökar sönder gräsmattor och välter soptunnor.

– Det är ett 20-tal grisar som finns där. Vi har hittills lyckats skjuta fem vildsvin under några veckor, säger Magnus Vikström.

Vildsvin är mycket skygga djur men i Huddinge uppvisar de ett onormalt beteende.

– De blir allt mer urbana. Folk i Lyckåsen kan till och med prata med djuren och det är inte bra. Vildsvin hör hemma i skogen och inte i stan. Berlin har stora problem med vildsvin inne i själva stadskärnan. Det är på väg att bli så här också.

Är vildsvin farliga för människor?

– De kan vara farliga om de är skadade men normalt väljer de att fly. En risk med att djuren blir oskygga är att det ökar risken för konfrontation med människan och då kan det bli farligt, säger Magnus Vikström.

Fakta

Vildsvinen är skygga allätare