Här håller vi oss unga rekordlänge

Rune Lindén, 82, kommer hit till seniorträffen varje dag. I dag är det qi gong som står 
på schemat.
Rune Lindén, 82, kommer hit till seniorträffen varje dag. I dag är det qi gong som står 
på schemat.
Maaoya Samarrai gillar hur Östermalmsborna pratar svenska.
Maaoya Samarrai gillar hur Östermalmsborna pratar svenska.
På Östermalm är folk både äldre och friskare än i resten av stan. Men familjerna som flyttar in i Norra Djurgårdsstaden håller på att föryngra stadsdelen. Det, och mycket annat, kom fram när Mitt i analyserade statistik, pratade med mäklare och med några av stadsdelens seniorer.

På Östermalm har befolkningen länge varit äldst i Stockholm. Dödligheten är den lägsta i Stockholm, och den vanligaste förklaringen är att den som levt ett gott liv ofta får en god ålderdom och lever längre.

Av samma skäl är Östermalmsborna också friskast med ett ohälsotal på bara 12 dagar. Ohälsotalet är hur många dagar man varit sjukskriven längre än två veckor.

På Seniorträffen vid Starrängsringen träffar Mitt i ett gäng spänstiga äldre Östermalmsbor. En av dem är Rune Lindén, 82 år, i färd med att göra qi gong-övningar

– Jag går hit till Seniorträffen varje dag. Att kalla det hålla i gång är väl och ta. Men jag är lite lat så jag tycker det är rätt skönt.

Anita Håkansson, 84 år, går på gym minst två gånger i veckan för att hålla sig i trim. Hit kommer hon två eller tre gånger i veckan.

– Sen går jag hem och tvättar och går ut och käkar lunch. Det blir ett himla kutande, men det är kul och det gäller att vara optimist här i livet, säger hon.

På Östermalm bor de flesta i bostadsrätt. Två tredjedelar av de totalt 38 845 bostäderna är bostadsrätter. Bara på Norrmalm är andelen högre: 70 procent. Här finns hela 2 239 våningar som har sex eller fler rum.

Att många Östermalmsbor är äldre märker Jan Kilgren, mäklare på Oscars, som ser en hög andel 75-plussare i bostadsrättsföreningarna.

De äldre bor ofta kvar i våningar som egentligen är för stora. Men incitamenten att flytta är små.

– Det mesta försvinner ju i skatt om man vill växla ner från 250 till 120 kvadrat. Och hemtjänsten vill gärna att du ska bo kvar.

Men alla som flyttar in i Norra Djurgårdsstaden får ålderskurvan att böja av nedåt. Östermalm hör till de stadsdelar där antalet småttingar mellan ett och fem år kommer att öka mest fram till 2024. Inom tio år får stadsdelen 8 500 nya bostäder.

Eftersom Östermalmsborna är vid god hälsa och har hög utbildning skulle man kunna tro att andelen arbetslösa vore låg. Men studenterna i universitetsområdet gör tvärtom att stadsdelen har lägst förvärvsfrekvens i hela staden, till och med lägre än i Rinkeby.

Och eftersom både KTH och Universitetet ligger här är andelen studenter hög i samma åldersgrupp: 63 procent mot 44 procent i hela staden. Förra året sjönk arbetslösheten i hela Stockholm men på Östermalm var minskningen försumbar.

Trots det är medelinkomsten på Östermalm ändå högst i Stockholm, 425 600 kronor. Östermalm utmärker sig också med sina stora löneskillnader mellan män och kvinnor. Männens förvärvsinkomster ligger 55 procent över kvinnornas.

Alla fördomar om att Östermalmsborna skulle vara snorkiga avvisar dock Rune Lindén med kraft.

– Det där att de som bor här ska vara märkvärdiga är riktigt skitsnack tycker jag. Östermalmaren är väl precis som alla andra med två armar och ben.