Här hamnar den nya bankomaten

Efter två års kamp kan snart Rinkebyborna ta ut pengar också kvällstid.

Och köerna blir förhoppningsvis också hälften så långa när den efterlängtade uttagsautomaten kommer på plats.

Sedan vandaliseringen av ­Nordeas bankkontor sommaren 2010 har det bara funnits en bankomat i Rinkeby centrum. Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om att köerna ringlar långa inne i gallerian, i bland hela vägen till entrén.

Dessutom går det inte att ta ut pengar kvällstid då gallerian är stängd, ett problem som blir större i just Rinkeby eftersom många handlare inte tar kort.

Men nu ska båda problemen lösas. Fastighetsbolaget Fast partner, som äger byggnaderna på torget både i Rinkeby och Tensta, har ­beslutat att placera ut en ny uttagsautomat i vardera stadsdel.

– Det var en av de första frågorna som togs upp när vi tog över vid årsskiftet, säger Jonas Wångenberg, från företaget.

Automaterna, som tillhandahålls av företaget Kontanten, ska gå att komma åt också kvällstid och placeras ut under sommaren. I Tensta hamnar den precis vid huvudentrén och i Rinkeby antingen på tunnelbanesidan eller i tunneln mittemot.

– Detaljplanen måste ändras men kommunen har lovat att titta på det så fort de kan, säger Jonas Wångenberg.

Vid en rundvandring på torget är Rinkebyborna positiva till beskedet.

– Absolut. Det här har vi skrikit efter länge, säger Sirpa Graf.

Men många Mitt i pratar med om planerna på Rinkeby torg är oroliga för att uttagsautomaten kommer att utsättas för vandalisering och rån.

Den som finns i centrum är ofta trasig, berättar Ahmet Erdal.

– De kanske borde fixa en till inomhus så den inte slås sönder. En del fattar inte att bankomater är samhällsservice, säger han.

Enligt Jonas Wångenberg på Fast partner kommer man att titta på säkerheten för bankomaten. Företagets första alternativ var tunnelbanan. Men det gick inte SL med på.

Om automaten placerastunnelbanesidan ska till exempel inkörningsskydden plockas bort så värdetransportbilen kan köra hela vägen fram.

– Kontanten har varit här på plats, tittat på lösningar och kommit fram till att de kan leverera. Sedan finns det förstås en viss rädsla för att den inte blir orörd. Precis som på andra platser, säger Jonas Wångenberg.

Mitt i har tidigare skrivit om Rinkebybon Abdikani Mohameds kamp för att få storbankerna att placera ut uttagsautomater i stadsdelen. Han är glad över beskedet, men missnöjd med att ingen av de stora bankerna velat vara med.

– Det här är ett helt annat företag som märkt bristen på bankomater. Bankerna har brustit i sitt ansvar.

Vad tycker du om placeringen?

– Bättre än den gamla Nordea­bankomaten. De här syns bättre och är svårare att råna, säger han även om han tycker att tunnelbanan hade varit den bästa platsen.

Fast ännu finns det mycket att göra för servicen i området, enligt Abdikani Mohamed.

– Det här är bara början. Vi behöver banklokaler bland annat i Hjulsta, Tensta, Rinkeby och Rissne. Vi är 100 000 invånare utan bankkontor. Det fungerar inte, ­säger han.