ANNONS

Här har de äldre Facebooksida

”Det är kul att mina anhöriga kan se hur jag har det”, säger Elsie Eiserhall, 83 (i mitten). Olov Åhman, 87, ­enhetscheferna Camilla Gustafsson och Anita Cadling samt Inga-Britt Grenros, 91, håller med.
”Det är kul att mina anhöriga kan se hur jag har det”, säger Elsie Eiserhall, 83 (i mitten). Olov Åhman, 87, ­enhetscheferna Camilla Gustafsson och Anita Cadling samt Inga-Britt Grenros, 91, håller med.
Nytänk och sociala ­medier. Det gav Väster-­ gårdens äldreboende pris – i kvalitet.

– Vi vill ge en inblick i livet på ett äldre­boende genom att använda Facebook, säger Anita Cadling, enhetschef på Västergården.
ANNONS

I april förra året startade Västergårdens äldreboende sin Facebooksida, där initiativtagaren var dåvarande enhetschefen Joacim Österstam.

– Han var lite av en mediemänniska och van vid sociala medier. När han föreslog idén var vi med, säger Anita Cadling.

Sidan blev en succé och under avslutningen av årets seniorvecka förra fredagen fick Västergårdens äldreboende ett kvalitetspris för deras nyskapande arbete med att använda Facebook.

– Det är jätteroligt att vi fick pris och att vi fick 10 000 kronor. Prispengarna ska gå till två nya surfplattor, säger Camilla Gustafsson, också hon enhetschef på Västergården.

Tanken med sidan, som heter Västergårdens äldreboende, är bland annat för att skildra vardagen på äldreboendet, enligt enhetscheferna.

– Syftet var att visa god äldreomsorg och vad vi gör på Västergården för anhöriga och andra intresserade. Men även att marknadsföra verksamheten, säger Camilla Gustafsson.

I dag har äldreboendet cirka 320 vänner. Sidan sköts av personal, som tar bilder och skriver statusuppdateringar.

– Allt godkänns av oss. De boende och medarbetare måste skriva på ett godkännande om de vill vara med på bild, säger Anita Cadling.

I framtiden ska de äldre som vill få sitt eget Facebook-konto.

ANNONS

På sidan får vi bland annat se bilder på Elsie Eiserhall, 83, när hon trycker nya presentpåsar, och när personal och boende har utomhusfika i solen.

– De som bor här tycker också att det är kul, till exempel när barnbarnen gillar bilder på dem, säger Anita Cadling.

När hon tar upp surfplattan och går in på Västergårdens Facebooksida tittar Olov Åhman, 87, nyfiket på och ler när han ser bilden på sig själv.

– Jag kan ingenting om Facebook. Jag har bara hört mina söner prata om det. Men jag är nyfiken och tycker att det ska bli kul att få lära sig använda det, säger han.

En som är bekant med det sociala mediet är Elsie Eiserhall. Hon har redan ett konto.

– Jag tycker att det är kul med Facebook, när jag vet att mina anhöriga kan se vad jag gör och att jag också kan se deras bilder, ­säger hon.