Här har du chans att fynda en villa

Det senaste året har priserna på bostadsrätter och villor stigit med över 20 procent i Värmdö.

Men än finns chans att göra fynd, enligt Värmdös mäklare.

Wallenbergare och H&M-Perssons. I Värmdö finns de ultimata lyxvillorna och de privata öarna för belopp i 30-miljonersklassen.

Här finns också bostadsrätter och vanliga villor, men även de har snabbt dragit iväg.

På ett år har priset på villor stigit­ med 21 procent och snitt­priset ligger nu på 4,9 miljoner kronor. Bostadsrätterna har ökat med 22 procent och kostar i snitt 2,7 miljoner kronor.

Men för den som inte sitter på fantasisummor och kan köpa en ö och inte heller är beredd att belåna sig upp över öronen finns det fortfarande möjlighet att slå till på en villa eller ett fritidshus till en rimligare penning.

De mäklare som Lokaltidningen­ Mitt i pratat med tror på Skevik, Torsby, delar av Ingarö och Strömma.

– Skevik tror jag kommer att bli jättepoppis. I dag är det väldigt mycket fritidshus där som ska få kommunalt vatten och avlopp. Det ligger precis vid havet vid Stockholms inlopp, säger Petronella Tell, mäklare vid Fastighetsbyrån i Värmdö.

Men mest vill hon slå ett slag för Norra Kopparmora.

– Det är ett jättetrevligt område med fina badstränder. Och det är samma sak där, ett gammalt fritidshusområde där det går att köpa ett hus, bygga ut och utveckla, säger hon.

Att köpa ett fritidshus som ännu inte fått kommunalt vatten och avlopp tipsar fler mäklare om.

– Det man kan göra är att köpa i ett område som man vet kommer att få kommunalt vatten och avlopp, acceptera de befintliga toalett­lösningarna under tiden och sedan bygga ut när VA kommer. Områden jag då rekommenderar är Älvsala och delar av Strömma, säger Helen Jelbe vid Bjurfors i Värmdö.

När det gäller bostadsrätter är det dock svårare att göra klipp. De flesta ligger i Gustavsberg, ett område där objekten försvinner på en vecka.

– Men det går fortfarande att hitta något. Trallbanevägen har legat efter lite prisutvecklingsmässigt, säger Mikael Himanka vid Skandiamäklarna.

Det gäller dock att tänka efter innan man köper bostad. Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi tycker att den som går i köptankar alltid ska vara försiktig.

– Vi vet ju inte vad som händer i framtiden. Vi befinner oss i en ovanlig situation där bostads­priserna har ökat i 20 år och det är omöjligt att det kan fortsätta, säger­ han.

Det gamla fritidshusområdet Norra Munkmora väntas bli hett på Värmdös bostadsmarknad. Kommunalt vatten och avlopp är på gång och innan det dras in är priserna låga.

Det går fortfarande att hitta något.Mikael Himanka skandiamäklarna

Fakta

Dessa områden tror mäklarna på

Skevik, precis vid Stockholms inlopp, ska få kommunalt vatten och avlopp. Tros komma stort.

Norra Kopparmora, gammalt fritidshusområde med kommunalt vatten och avlopp på gång.

Torsby. Lägre priser än i Kolvik, men på ”rätt” sida om vattnet med söderläge.

Lugnet i Gustavsberg, 70-talsområde där man får mycket bostad för pengarna.

Delar av Strömma, Ingarö och Älvsala.