Här har vi pantsatt våra skatter i 150 år

Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige, säger att september var en rekordmånad för dem.
Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige, säger att september var en rekordmånad för dem.
På 1910–talet lär Carl Cederströms berömda flygplan Nordstjernan ha belånats.
På 1910–talet lär Carl Cederströms berömda flygplan Nordstjernan ha belånats.
Johan Alfred Jansson drev företaget i 75 år. Han grundade och utvecklade lånerörelsen från 1866. 1873 flyttade han verksamheten till Storgatan 8 – där den ligga än i dag.
Johan Alfred Jansson drev företaget i 75 år. Han grundade och utvecklade lånerörelsen från 1866. 1873 flyttade han verksamheten till Storgatan 8 – där den ligga än i dag.
Den största delen av föremålen som belånas är guld.
Den största delen av föremålen som belånas är guld.
Peter Sundström är den 6:e vd:n i ordningen. Han började år 1999.
Peter Sundström är den 6:e vd:n i ordningen. Han började år 1999.
August Strindbergs bibliotek, ett Nobelpris och ett flygplan – det är några av de föremål som har pantsatts på Storgatan. Och pantbanksverksamheten är starkare än någonsin, trots alla nya alternativ.

Trots SMS-lån, och andra snabba sätt att låna pengar i dag tappar pantbankerna inte sina kunder.

– Jämfört med för tio år sedan har branschen fördubblats, och vår verksamhet har tredubblats. September var faktiskt en rekordmånad för oss. Det har aldrig gått så bra tidigare, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige.

Han säger att bilden av pantbanker som man ibland kan få från till exempel amerikanska filmer, som ett litet och lite halvskumt ställe, är helt fel.

– Vissa kanske har den bilden, men i storstäder är pantbankerna vanliga. Det är ett bra sätt om man har mycket kapital i föremål, men är i behov av kontanter. Vi har många återkommande kunder som pantsätter och löser ut föremål i perioder. Alla kan då och då ha mer eller mindre ont om pengar, och alla har sitt sätt att lösa det.

”Alla kan då och då ha mer eller mindre ont om pengar”.

Det vanligaste att pantsätta är guldföremål – smycken, klockor och så vidare. Men även konst antikviteter och musikinstrument.

– Fram till 1990-talet var det mycket teknikgrejer. Kassettspelare och sånt. Det har nästan helt dött ut i dag. Nu skulle jag säga att det till 80 procent handlar om guld. Man kan säga att förr lånade man på nyttiga saker, husgeråd och så vidare, medan man i dag lånar på onyttiga saker. Exklusiva saker man äger men inte nödvändigtvis behöver.

Branschen förändras och utvecklas hela tiden, enligt Peter Sundström, och det går att se trender:

– En sak som är på gång nu är märkesgrejer. Dyra väskor, sjalar, slipsar och så vidare. Folk kanske köper en väska och har den ett tag, sedan tröttnar de och vill ha en ny. Det följer modet.

Det genomsnittliga lånet ligger på runt 6 000 kronor, men det finns ingen gräns för hur små eller stora lån som är tillåtna.

– Folk lånar sällan under 300-400 kronor. Men visst händer det att någon kommer in och lånar en hundring, säger han och fortsätter:

– Pantbanker är ju unika på så sätt att du aldrig kan hamna i en skuldfälla, som du riskerar med SMS-lånen. Vi beräknar värdet på föremålet du vill låna för, sedan kan du välja om du vill lösa ut det eller om det ska gå vidare till auktion. Om varan säljs för mindre än du lånat för står pantbanken för underskottet, och om den säljs för mer får kunden tillbaka överskottet, minus ränta.

Pantbanken Sverige på Storgatan 8 firar 150 år den 14 november. Genom åren har de tagit emot alla möjliga föremål – vilket man också kan läsa mer om i boken ”Ovärderliga värderingar”, som släpps i samband med jubileet.

– Jag har fått förfrågningar om allt från krukväxter till travhästar. Och vi hade faktiskt en Nobelprismedalj inne några år – Ben R. Mottelsons Nobelpris i fysik. På 1910–talet lär Carl Cederströms berömda flygplan Nordstjernan ha belånats. August Strindberg har också varit var kund här. Det sägs att han pantsatte sitt bohag och sitt bibliotek efter uppbrottet från Harriet Bosse 1904 för att han inte ville se det mer, säger Peter Sundström.

”Jag har fått förfrågningar om allt från krukväxter till travhästar”.

För att fira jubileet ska de skänka pengar till Föreningen för Gatubarn i Nepal som sysslar med barnhem, utbildning för unga flickor, nödarbete i slumområden och så vidare. Nu skänker de getter till familjer i utsatta områden. Getterna ger familjen möjlighet att bli självförsörjande och få mat.

– Det bli kaffe och bullar till kunderna och 150 getter till 25 familjer i Nepal! Det kändes som ett bra sätt att fira på.

Länsstyrelsen, som är de som delar ut tillstånd för pantbanker, bekräftar att verksamheten inte har dalat de senaste åren – tvärtom.

– Jag har jobbat här länge, och under den tiden har pantbankerna inte blivit färre. Däremot är det är flera pantbanker som öppnar lokala kontor, säger Anita Attersand, handläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Hon berättar dock att länsstyrelsen, inte fått in några nya ansökningar om tillstånd de senaste åren.
– Vi har haft några stycken som hört av sig och frågat vad som krävs för att få tillstånd, men sen inte återkommit. De som söker måste uppfylla en hel del krav. Bland annat kräver vi att man har kraftig försäkring och att säkerheten är bra, eftersom pantbanken inte själv äger föremålen de förvarar.