Här har sålts böcker i 127 år

Doftljus och kollegieblock hittar man inte i S:t Pauls bok- och pappershandel vid Mariatorget. Men böcker om Stockholm och fin lyrik finns det gott om i bokhyllorna från 1888.

I en tid när de flesta av stans klassiska boklådor kastar in handduken eller försöker hämta in vinst genom att sälja doftljus och kollegieblock har Anneli Ljung Nordensköld gjort tvärtom.

När hon för 14 år sedan tog över butiken gav hon böckerna större utrymme. Då var hon lärare med stort intresse för lyrik och frågade den förra ägaren om det gick bra att ha en liten poesihörna i butiken.

– Hon svarade med att undra om jag inte kunde ta över hela ­affären eftersom hon skulle gå i pension.

I lokalen har det drivits bok- och pappershandel ända sedan 1888 och för ett par år sedan firade den 125-årsjubileum. En del av den ursprungliga inredningen finns kvar. Däribland bokhyllorna och de höga stegarna som går nästan ända upp i taket.

– Det är många äldre kunder som berättar att de köpte skol­material här. Men annars är det roligt att tillföra böcker. När förrförra ägaren kom in sa hon att det blivit som hennes pappa ville ha det. Då blev jag glad.

Stamkunder har hon många och under intervjun kommer det ständigt in folk för att titta och bläddra. Här finns främst stockholmiana, lyrik och böcker från mindre förlag. Papper finns fortfarande, men det är handgjort från Asien.

I en hylla står cd-skivor med lyrik som lästs in av poeterna själva.

– Jag har haft ett eget förlag sedan 1988, säger hon och tar fram en skiva med Tomas Tranströmer.

Han var förstås kund. En hel del av stammisarna är kulturfolk som bor i grannskapet.

– Men även sådana som reser hit. Speciellt vid jul kommer många som bor utanför stan. Och fler och fler turister.

Stadsmuseums Millenniumvandring passerar ju förbi. Det är inte den enda litteraturvandring som brukar göra ett stopp hos henne.

– Då brukar jag berätta att Strindbergs dotter Kerstin jobbade här. När jag hörde det trodde jag först att det var en skröna. Men det gjorde hon faktiskt. Det var under kriget och hon bodde på Folkungagatan.

Anneli Ljung Nordensköld ordnar ofta aktiviteter som poesiuppläsningar. Just nu visar hon foton av Jan Eriksson Tillberg. Han hör också till stammisarna och bor på Mariaberget. Genom åren har han gjort många dokumentärer och program om kända och okända människor för både SVT och Sveriges Radio. Och han har också tagit många porträtt. En del av dem visas nu i bokhandelns skyltfönster.

Det är bilder han tog på 70-talet av en äldre generation skådespelare. Georg Rydeberg, Bibi Andersson, Keve Hjelm, Agneta Ekmanner och andra har han fångat under pauser när de spelade in dåtidens stora tv-uppsättningar som Ett resande teatersällskap och ­Söderkåkar.

– Det är så många som stannar och tittar, säger Anneli Ljung Nordensköld. Och då kommer det egna minnen och berättelser. Många tycker att det är fantastiskt att se riktiga fotografier.

I Anneli Ljung Nordenskölds bokhandel på Mariatorget visas just nu foton av Jan Eriksson Tillberg som genom åren tagit många porträtt på en äldre generation skådespelare.

Det är många äldre kunder som berättar att de köpte skol­material här.anneli ljung nordensköld

Fakta

Driver anrik bok- och pappershandel

Namn: Anneli Ljung Nordensköld.

Ålder: 61 år.

Gör: Driver S:t Pauls Bok- och Pappershandel som funnits på Mariatorget sedan 1888. Har också förlaget Bokbandet som ger ut cd-skivor med lyrik inläst av författarna själva.

Bor: På Högbergsgatan, några kvarter därifrån.

Aktuell: Visar porträtt av mestadels skådespelare tagna av Jan Eriksson Tillberg i sitt skyltfönster månaden ut.