Här har skolkäket fått ett lyft

Ahlam Persnia, Gösta Rik, Marko Helander och Mia Fernström ska laga rätter på plats under matfestivalen då alla kan prova på skolmaten från Fornuddens skolmatsal Mumsiga draken.
Ahlam Persnia, Gösta Rik, Marko Helander och Mia Fernström ska laga rätter på plats under matfestivalen då alla kan prova på skolmaten från Fornuddens skolmatsal Mumsiga draken.
Denna vecka anordnas matfestivalen ”Smaka på Stockholm” i Kungsträdgården. För 30 kronor kan du till exempel smaka på köttbullar med het lavasås. Det är skolmat som normalt serveras i Fornuddens skolmatsal Mumsiga draken.

Köksmästare Gösta Rik är stolt över maten som lagas i Fornuddens skolmatsal Mumsiga draken.

Sedan köket byggdes om på kommunens initiativ har man fått förutsättningarna för att förbättra kvaliteten på skolmaten.

Det är barnen på skolan som gett restaurangen sitt namn, genom att lämna teckningar med egna förslag. Kontakten mellan personal och elever är viktig.

– När eleverna kommer är vi färdiga med maten. Då står vi här och pratar och skojar med dem. Jag gör en meny varje vecka och då brukar jag även höra vad eleverna vill ha veckan därpå, berättar Gösta Rik.

Han och hans kollega Marko Helander kommer ursprungligen från restaurangbranschen och har uppåt tjugo års erfarenhet. De började jobba på skolan när köket precis byggts om och anpassats för att maten ska kunna lagas på plats.

– Vi kom med ett utifrånperspektiv. Och från första stund bestämde vi att vi skulle säga nej till hel- och halvfabrikat, säger Gösta Rik.

Förutom köttbullarna i lavasås kan det också serveras till exempel zucchinisoppa med palsternacka, gräddfilstopping och en klick hummus till brödet.

Skolmaten på Mumsiga draken uppskattas av både barn och föräldrar.

– De älskar maten. Jag får både mejl och samtal från föräldrar men framförallt får jag positiv respons från barnen, säger Gösta Rik.

För att laga maten från grunden krävs engagemang och vilja, menar han.

– När vi lagar maten i dag så vet vi vad vi stoppar i den. För barnen är det också en viktigt del av inlärningsprocessen om hur riktiga råvaror smakar.

Gösta Rik är även en av de drivande krafterna bakom initiativet att medverka på matfestivalen i Kungsträdgården. I oktober kontaktade han kommunalrådet Anki Svensson (M) om projektet.

Han kom då även i kontakt med den skola i Haninge som nu tillsammans med Fornuddens skola ställer upp för Stockholms skolor på matfestivalen som pågår mellan onsdag och söndag.

– Grundidén är att inspirera andra skolor att satsa på bra skolmat, säger Gösta Rik.

I tältet märkt ”Hemlagad skolmat” kan den som vill nu själv göra sin egen bedömning av skolans mat.