Här har Tommy langat korv i 20 år

Den lilla korvkiosken Tommy's har funnits i Farsta centrum i tjugo år.
Den lilla korvkiosken Tommy's har funnits i Farsta centrum i tjugo år.
Tommy Börzsei serverar stammisen Johan Sundberg en chorizo.
Tommy Börzsei serverar stammisen Johan Sundberg en chorizo.
En grillkorv med ketchup, senap och majonnäsgurka.
En grillkorv med ketchup, senap och majonnäsgurka.
Lennart Nordgren och Tommy Börzsei.
Lennart Nordgren och Tommy Börzsei.
Tommy Börzsei steker sina korvar och bröd på en gasolgrill.
Tommy Börzsei steker sina korvar och bröd på en gasolgrill.
En kund åt 22 stycken i en enda sittning. En annan har försökt att konvertera sina vegandöttrar. Korvgubben Tommy Börzsei har en av Farsta centrums mest älskade snabbmatställe– och kunde nyligen fira 20 år.

Klockan är halv två en helt vanlig tisdag. Utanför korvkiosken Tommy’s i Farsta centrum står långtradarchauffören Johan Sundberg. Stämningen är god.

– Jag hade gärna bytt arbete för att kunna äta här varje dag, säger Johan Sundberg innan han sätter tänderna i en chorizo med ett berg av ketchup, stark senap och räkröra.

– Jag har försökt att konvertera mina döttrar som är veganer. Jag har nästan lyckats. Man vill ju dela med sig av det bästa.

När nästan kund sticker in huvudet beskriver hon Tommy’s som möblemanget i Farsta centrum.

Men Tommy’s goda rykte kom inte över en natt.

Året var 1991. Utanför nattklubben Downtown på Norrlandsgatan i centrala Stockholm stod Tommy Börzsei och sålde varmkorv.

– Det var helt underbart. Människor var oerhört lyckliga, säger Tommy Börzsei.

Situationen förändrades dock under mitten av nittiotalet.

– Folk började rikta all sin ilska mot oss korvgubbar. Jag kände mig aldrig rädd, men hade ont i magen varje gång jag åkte in till staden.

Till slut blev situationen ohållbar och han började leta efter en ny plats. Han hittade den i Farsta centrum.

Under de första fem åren sålde han korv från en liten vagn sex dagar i veckan.

– I ur och skur. Jag kan inte förstå hur jag orkade. Det var rent ut sagt fruktansvärt.

Var du aldrig nära att ge upp?

– Ju sämre väder det var desto grinigare blev jag, men jag var aldrig nära att ge upp. Jag kan vara oerhört envis.

Det tog ett år innan han kunde notera att han sålt korv för tusen kronor under en dag i bokföringen.

– Makalöst. Jag skrev jippi i bokföringen den dagen.

I samband med att Farsta centrum skulle byggas om frågade ägaren om Tommy ville ha en korvkiosk. Men bygglovet uteblev.

– Jag fick ritningarna i handen och blev tillsagd att sätta ditt hjul på den. I början lastade jag av och på kiosken varje dag.

Nu har Tommy Börzsei sålt korv i Farsta centrum i 20 år. I december vat det jubileum.

Han har inga planer på att trappa ner.

– Jag kommer att hålla på till pensionen. Jag träffar nya människor varje dag som får mig att le.

Hur ser du på världshälsoorganisationen klassar korv som cancerframkallande för människor?

– Du äter inte korv av hälsoskäl.

Vad hade du för förhållande till korv innan du började sälja korv?

– Ingen alls. Jag hade inte ätit korv innan dess.

Vad har du för favorit korv?

– Det är utan tvekan grillkorv med majonnäsgurka. Det blir två om dagen så det gäller att hålla i gång.

Hur många korvar har en kund ätit i en enda sittning?

– Tjugotvå kokta korvar. Jag serverade dem fem åt gången. Det var helt galet.

Tungviktsmästare i boxning

Namn: Tommy Börzsei.

Ålder: 51 år.

Bor: Tyresö.

Familj: Sambo, två barn och två bonusbarn.

Meriter: Har vunnit svenska mästerskapen i tungviktsboxning och varit med i svenska landslaget.