ANNONS

Här har unga fått stöd i 40 år

Britt-Marie Ringertz, Britt-Marie Treutiger, Catharina Lundgren och Annika Johansson jobbar alla på Sollentuna ungdomsmottagning. foto
Britt-Marie Ringertz, Britt-Marie Treutiger, Catharina Lundgren och Annika Johansson jobbar alla på Sollentuna ungdomsmottagning. foto
Sollentuna ungdomsmottagning var en av Sveriges allra första när den öppnade. I år fyller den 40 år – och mycket har hänt sedan dess.

– Unga är mycket mer öppna i dag, de vågar fråga, säger läkaren Britt-Marie Ringertz.
ANNONS

Först ut var Borlänge, sedan kom Gävle. Men den tredje ungdomsmottagningen som öppnade i Sverige låg i Sollentuna. Året var 1974 och initiativet kom från kommunens dåvarande skolläkare.

– De kände att det behövdes ett ställe dit unga kunde vända sig, något som inte var ett lika stort steg som att söka till en vanlig vårdcentral, säger läkaren Britt-Marie Ringertz som arbetat på ungdomsmottagningen sedan 1976.

I början var det fortfarande ganska stort fokus på det medicinska, och hennes kollega Britt-Marie Treutiger minns hur de fick låna vita rockar på Folktandvården mitt emot inför ett reportage i tv.

– Från början var det mest flickor och p-piller här. Det handlade mycket om att förebygga oönskade graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar, säger Britt-Marie Ringertz.

Sedan dess har det hänt mycket. Fler och fler killar kommer till mottagningen och det en gång så kliniska perspektivet har breddats. Fortfarande en hel del kropp, men också en hel del knopp. I lokalerna på Tingsvägen avhandlas allt från relationer, kroppsideal och vilka förväntningar man kan ha på sig själv och på andra, berättar hon.

– Unga är mycket mer öppna i dag, de vågar fråga om nästan allt. Till exempel om sexuell läggning, det hände inte på den tiden, berättar Britt-Marie Ringertz.

Förra veckan firade de 40-årsjubileet med öppet hus på mottagningen. Gamla och nya medarbetare minglade med cider i glasen och chips i nävarna, och socialnämndens ordförande Lennart Gabrielsson (FP) hyllade mottagningens verksamhet i sitt gratulationstal.

– Man kan inte nog förstå hur viktig den här insatsen är för ungdomarna, sa han.

För personalen på mottagningen är utbytet med ungdomarna dessutom ömsesidigt.

ANNONS

– Jag har själv blivit mycket mer öppen och liberal under åren, man lär sig av ungdomarna, säger Britt-Marie Ringertz.

Fakta

Har kompetens i HBT-frågor

Sollentuna ungdomsmottagning är öppen för unga upp till 23 års ålder.

På mottagningen, som har HBT-kompetens certifierad av RFSL, arbetar tre kuratorer, tre barnmorskor och en läkare.

Information om öppettider finns på Sollentuna kommuns hemsida.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.