Här härjar cykeltjuvarna

Lisa Dahl bor i Hammarbyhöjden, som är det område som blivit utsatt för mest cykelstölder. ”Det ligger väldigt centralt och många passerar här”, säger hon.
Lisa Dahl bor i Hammarbyhöjden, som är det område som blivit utsatt för mest cykelstölder. ”Det ligger väldigt centralt och många passerar här”, säger hon.
Klas Eman låser alltid in sin cykel i ett förråd.
Klas Eman låser alltid in sin cykel i ett förråd.
44 cykelstölder i Skarpnäcks stadsdel – bara i april månad. Värst är det i Hammarbyhöjden och Kärrtorp.

Mitt i har kartlagt var risken är störst att få cykeln stulen.

Varmare väder gör även cykeltjuvarna varmare i kläderna. Våren är den tid på året då cykeltjuvarna är som mest aktiva, och statistiken för cykelstölder i Skarpnäcks stadsdel för april månad toppar mot tidigare år.

Under april i år anmäldes 44 stulna cyklar, vilket är den högsta siffran på tio år.

Mitt i:s kartläggning visar att det i Skarpnäcks stadsdelsområde sker flest cykelstölder i Östra Hammarbyhöjden och Kärrtorp.

Följ cykeltjuvarnas härjningar i hela Stockholm på Mitt i:s cykelstöldskarta, genom att klicka här.

Hammarbyhöjdsbon Klas Ekman ställer alltid in sin cykel i ett förråd när han inte använder den. Varje gång han lämnar cykeln låser han fast den med två lås.

– Jag har ingen aning varför fler skulle stjäla cyklar här. Men det känns som det är mer cyklister här och många som passerar. Det är lite som lycralinjen här, säger Klas Ekman.

Lisa Dahl håller med om att platsen kring Finn Malmgrens plan är lite som en genomfart och kan locka till de snabba cykelstölderna.

– Det ligger ganska centralt och många går förbi här. Sen finns det en skola här också där det står många cyklar, säger hon.

Kommunpolis Daniel Granström kan inte säkert svara på varför vissa områden är mer stöldutsatta än andra.

För polisen är det nästan omöjligt att utreda cykelstölderna och många anmälningar läggs ner direkt.

Det faktum att många anmälningar snabbt läggs ner gör att många struntar i att anmäla, men enligt Daniel Granström är det inte enbart för dig själv du ska anmäla.

– Det kan uppmärksammas rent statistiskt och då kan vi lägga resurser på rätt ställe. Sen är det också ett sätt att varna andra i närområdet, säger Daniel Granström.

Det finns olika typer av cykelstölder, den mer spontana men också den mer organiserade då tjuvarna har en skåpbil och sågar av alla cykellås vid ett cykelställ med en vinkelslip.

– Det är över på en minut och det är väldigt svårjobbat eftersom spåren är få, säger Daniel Granström.

Hur vanlig den mer organiserade cykelstölden är i söderort kan Daniel Granström inte svara på.

Spelar det egentligen någon roll hur man låser cykeln när tjuven väl är framme?

Det beror på hur motiverad tjuven är och vilka slags verktyg man har. Det finns riktigt bastanta lås, men har man en vinkelslip är det inte mycket som står emot. Ett lås försvårar ju, men att låsa in cykeln i ett cykelrum är alltid ett medel för att minska risken att den blir stulen.

Följ cykeltjuvarnas härjningar i hela Stockholm genom att klicka här.