Nu har hästarna flyttat in

Nu är den nya stallbyggnaden klar.
Nu är den nya stallbyggnaden klar.
Agneta Dahllöf på bild
– I vårt nya kontor kan vi sitta och jobba hela dan utan att tappa huvudet, säger Agneta.
Malin Arknell gör i ordning hästen Quben inför dagens ridlektion.
Malin Arknell gör i ordning hästen Quben inför dagens ridlektion.
Hästar på bild
Hästarna är ute på bete men på kvällarna sover de i nya stallet.
I det nya stallet finns ett nedkast för spill i varje box.
I det nya stallet finns ett nedkast för spill i varje box.
Nu står den nya stallbyggnaden klar på Husbyvägen. Men än är ryttarföreningen inte helt inflyttade. Mitt i har fått en förhandsvisning.

Vi börjar med det en runda i det gamla stallet. Innan taklampan tänds är det nästintill bäcksvart bland de smala spiltorna. Men när ljuset tänds syns svartmöglet i taket.

– Det här är bakgrunden. Det gamla stallet var inte en bra arbetsmiljö. Varken för hästarna, personal eller eleverna, säger Agneta Dahllöf, stallchef.

Det nya stallet har ett naturligt ljusinsläpp i det höga taket så ingen belysning behövs dagtid. Ventilation ser till att hästar och ryttare får frisk luft. Flera tunga arbetsmoment är borta för personalen. Rullband går under stallet så när boxarna mockas kan spillet släppas direkt i nedkast inne i boxen.

– Nu är vi ett modernt stall men jag hoppas att vi blir omsprungna om några år. Om fler frågar efter smarta stallösningar kommer mer utrustning att finnas tillgängligt, säger Agneta Dahllöf.

För hästarna innebär det nya stallet en tryggare inomhusmiljö. I det gamla stallet blev de lätt isolerade när de inte kunde se andra hästar från spiltan. Men i det nya stallet kan de se andra hästar genom sina boxar.

– De behöver de inte känna sig ensamma efter att ha gått i flock på utomhus, säger Agneta Dahllöf.

Hästarna fick flytta in den sista juli. Flytten har gått lättare för dem än vissa av de unga ryttarna. Malin Arknell, 15 år, har inte hunnit bo in sig och saknar det gamla stallet.

– Det är inte samma känsla men det kommer nog när man har vant sig. Men det är skönare och lättare att jobba här, säger Malin Arknell.

Ryttarföreningen är inte helt inflyttade än, några saker ska fortfarande flyttas in från det gamla stallet. Det ska även byggas nya hagar utomhus. Helt klart blir det lagom till invigningen den 27 augusti.