Här hittades k-pisten

Här på polisens våningsplan hade någon ställt en skarpladdad pistol och en k-pist utan att ge sig tillkänna.
Här på polisens våningsplan hade någon ställt en skarpladdad pistol och en k-pist utan att ge sig tillkänna.
I tisdags hittades en skarpladdad pistol och en k-pist utanför Vasa­stadspolisens dörr.

I samma trapphus finns även en vårdcentral – och Odenplansgym­nasiet.

En märklig överraskning mötte inspektören på Vasastadspolisen i tisdags när han skulle gå hem från jobbet. Någon hade ställt en skarpladdad pistol och en k-pist utanför dörren.

– Jag och kollegan blev väldigt förvånade. Någon hade lämnat vapnen i trapphuset där det även finns en vårdcentral och en gymnasieskola samt en förskola inne på gården. Tanken är god, men vem som helst kan komma in i trapphuset och hade kunnat ta med sig vapnen, säger inspektören.

På Odenplans gymnasium har man dock inte märkt något eller sett vapnen, enligt rektorn Jonas Ericson. Inte heller personalen på vårdcentralen har uppmärksammat några skjutvapen.

Skälet till att vapnen lämnats tros vara den pågående vapenamnestin. Den 1 mars–31 maj finns det nämligen möjlighet att lämna in vapen och ammunition som saknar licens. Den som gör så får vara anonym och polisen gör inga efterforskningar om innehavet.

Det är inte bara i Vasastan som amnstin missuppfattats. Förra veckan fick hela polisstationen i Vällingby utrymmas sedan en privatperson lämnat in flera granater. Även i Västberga lämnades en handgranat in. I båda fallen har polisen påpekat att vapenamnestin inte omfattar bomber.

Den som har granater eller andra sprängämnen uppmanas att inte flytta dem och i stället kontakta polisen.

Skjutvapen går däremot bra, men då bör man alltså komma in på stationen med dem och framförallt kontrollera att de inte är laddade.

Vasastadspolisen har dock inte möjlighet att ta emot vapen, utan hänvisar till Norrmalms polisstation på Kungsholmsgatan.

– Vi har skyddstopp då vi inte har tillräckligt med utrustning för att ta hand om dem, säger polisinspektören som hittade vapnen.