ANNONS

Här hittar 65-plussare nya vänner

Snabba ryck. Deltagarna har några minuter på sig att ta pulsen på sin nya samtalspartner innan äggklockan ringer.
Snabba ryck. Deltagarna har några minuter på sig att ta pulsen på sin nya samtalspartner innan äggklockan ringer.
Om konversationen avstannar har Arne och Pirjo fått en rad förslag på samtalsämnen. ”Var kommer du ifrån?” eller ”Har du familj?”
Om konversationen avstannar har Arne och Pirjo fått en rad förslag på samtalsämnen. ”Var kommer du ifrån?” eller ”Har du familj?”
Ensamheten kan vara de flesta äldres värsta fiende.

I Huddinge prövar de på nya metoder för att hitta nya vänner.

Välkommen på speeddejting för 65-plussare.
ANNONS

Runt bordet på Folkes, gamla Folkets hus, i Huddinge centrum sitter åtta personer: fyra män och fyra kvinnor, alla lite till åren komna. De samtalar livligt – men plötsligt ringer en äggklocka. Alla reser sig, somliga mer mödosamt, och flyttar ett steg åt vänster. Efter ett par trevande minuter sorlar snart pratet igen.

Gunbrith har hamnat bredvid Benny. Båda är här för andra gången. Namnet speeddejting får många att tro att det handlar om att hitta en ny parter, men det är varken Benny eller Gunbrith intresserade av. De vill bara skaffa nya vänner. Med åren har vänskapsleden tunnats ut.

– Min närmaste väninna som bodde helt nära flyttade för ett tag sedan till Lidingö för att komma närmare sina barn. Andra har dött eller blivit svårt sjuka, berättar Benny, 71 år.

Hon bestämde sig för själv för att bryta sin isolering. Trots att hon aldrig betraktat sig som utåtriktad.

– Jag hade blivit ensam och kom fram till att jag har svårt att leva med det. Då måste jag göra något åt det, säger hon.

Hon konstaterar att när hon väl började söka nya kontakter förändrades hon. Nu är det inte alls lika svårt.

Begreppet speeddejting betyder att många samlas i en gemensam lokal, och delas upp två och två. De samtalar några minuter innan en klick ringer och det är dags att byta samtalsparter. Går samtalet trögt finns en lapp med frågor att utgå ifrån. På Folkan ligger också post it-lappar och pennor utspridda. Många byter telefonnummer.

Bennys tillfälliga samtalsparter är Gunbrith, 73 år, som flyttade hit från Göteborg för att komma närmare sina tre barn för sex år sedan. Väninnorna lämnade hon på västkusten.

– Jag har aldrig jobbat här och har inget naturligt kontaktnät. Ingen ringer oväntat på dörren, säger hon.

ANNONS

Barnen har försökt uppmuntra henne att söka nya vänner och plötsligt såg sonen en lapp i ett fönster om speeddejtingen.

– Jag ville egentligen inte gå, det är jobbigt att göra saker ensam, men tänkte att jag går väl hit och vänder i dörren om jag måste, skrattar hon.

– Men det behövdes inte. Så fort jag dök upp blev jag välkomnad och inkluderad.

Redan första gången fick hon napp. I lördags kväll var hon på Tumbascenen och såg Madame Butterfly med sina nya bekantskaper Pirjo och Biggan.

– Det var jättetrevligt. Vi ska träffas igen, säger hon glatt.

Äggklockan ringer och snart skrapar stolarna i golvet. Det är dags att byta platser. Ännu finns många nya vänner att träffa.

Fakta

Två chanser kvar i vår

Speeddejtingen i Huddinge ordnas av kommunen tillsammans med SPF Huddinge och Väntjänsten.

Ytterligare två tillfällen är planerade innan sommaren: den 7 maj och den 4 juni.

ANNONS