Här hittar de ännu ett vikingaskelett

Osteologerna Johnny Karlsson och Kurt Haas tar försiktigt upp kvinnoskelettet.
Osteologerna Johnny Karlsson och Kurt Haas tar försiktigt upp kvinnoskelettet.
Ytterligare en vikingakvinna har hittats i Broby bro. Säkert var hon bekant med Jarlabankes kända farmor Estrid.

– De levde samma tid så de pratade nog med varandra. Men det är inte säkert att de var lika gamla, den ena kan ha varit barn när den andra var gammal, säger Lars Andersson, arkeolog på Stockholms läns museum, som lett arkeologiska utgrävningar vid Broby bro under många år.

Det nyfunna skelettet tillhörde en kvinna, det är arkeologerna ganska säkra på trots att några ingående analyser inte gjorts.

– Man kan se det på ögonhålorna som inte är så kraftiga, säger osteologen – benexperten – Johnny Karlsson.

Att hon dog gammal är också ganska säkert.

– Hon var 60 plus. Man kan se att hon har varit tandlös ett tag. Kanske var hon också lite benskör, säger Kurt Haas, osteolog.

Den gamla kvinnan var det enda skelett som hittades vid årets utgrävning som avslutades i fredags. Både arkeologer från Stockholms läns museum och arkeologistudenter från Stockholms universitet deltog.

Området som grävs var för 1 000 år sedan en stor gravplats, en av de allra tidigaste kristna. I år står det klart att människor begravts vid Broby bro redan innan kristen tid. Bredvid den gamla kvinnan hittades ytterligare två gravar, varav en låg i nord- sydlig riktning. Så begravdes inte kristna, vilket visar att de kristna helt enkelt fortsatte att begrava sina döda på samma plats som sina hedniska förfäder.