Tid att njuta av försommaren

Det räcker att kvicksilvret åker upp några grader för att vi ska tycka det är helt ute att fika inne.

Lokaltidningen Mitt i har listat några av Djurgårdens soligaste utefik.

Ännu mer än vanligt fylls Strandvägen med helgflanörer så här års. Turister som blir kaffesugna orkar sällan gå längre än till Kajplats 18. I det fina glashuset, där det fram till för några år sedan var bensinmack, huserar nu Visit skärgårdens informationsbyrå och ett utomhusfik där spanjorer, ryssar och engelsmän gärna parkerar i solen.

Vid Djurgårdsbron trängs som alla Östermalmsbor vet tre uteserveringar: Strandbryggan (tidigare Tvillingarnas) är stället som förutom att erbjuda fika och mat hyr ut cyklar, trampbåtar och kanoter. Djurgårdsbrons sjökafé kan erbjuda samma sak.

På Strandvägssidan ligger också Isabella ”Blondinbella” Löwengrips favorithäng Motorbåtsklubben.

Riktiga fikaproffs masar sig även vidare till Skånska gruvan på Djurgården där Flickorna Helin Voltaire flyttat in och höjt nivån på fikat med hembakt bröd och egen mat.

Samma sak får man på Rosendals trädgårdskafé, plus blomstersängar och fruktträdgård. Just därför kan köerna vara oändliga, kaffet ta slut och värmen vid kassorna bli tryckande en sommardag.

Men att sedan avnjuta det man beställt i skuggan av päronträden är å andra sida så behagligt att man har överseende med den ibland loja servicen och gärna unnar även weekendturisterna att hitta hit.

Klassikern Blå Porten vid Liljevalchs, uppsamlingsplats för stans kulturtanter och farbröder, håller ställningarna och serverar fortfarande mandelmusslor med sylt och grädde.

Den som vill göra en längre utflykt tar sig med fördel till Kafé Kruthuset på Hundudden eller till Skafferiet vid Stora Skuggan. Bakom Stadion ligger Kafé Harpaviljongen, som byggdes i samband med Stockholms-OS 1912 och därför fyller 100 i år.

Nere på stan är sommarkaféet Floras kulle i Humlegården oslagbart för den som vill vederkvicka sig i grönskan utan att lämna citykvarteren.

Varma dagar är det också skönt att sitta i skuggan på Café Saturnus uteservering vid den lågtrafikerade Erikbergsgatan. Även om det är rätt dyrt så motsvaras priserna av kvaliteten.

Det kan man inte riktigt säga om Albert & Jacks på Engelbrektsgatan.

Sommartid kan man äta frukost, lunch eller ta en fika i avgaserna på Engelbrektsgatans trottoar. Juice och yoghurt serveras i plastmuggar och kaffebrödet ger inga beständiga intryck.

Vill man fika utomhus med garanterat hembakt fikabröd ska man de närmaste veckorna göra det på Bondens marknad i Tessinparken. Där slås också upp ett litet kafé där man kan sitta på plaststolar och en snäll tant serverar billigt kaffe och ekologiska bakverk.

När solen äntligen börjar värma fylls parkbänkar och kaféer återigen av vinterbleka stockholmare.

Ett stopp vid Djurgårdsbrunns värdshus är inte helt fel så här års.

Fakta

Här hittar du fler soliga fik

Josefina, Galärvarvsvägen 10.

Blå Porten, Djurgårdsvägen 68.

Stora Skuggans skafferi, Stora Skuggans väg 38.

Kafé Kruthuset, Hundudden.

Skånska Gruvan, Flickorna Helin och Voltaire, Rosendalsvägen 14.

Rosendals trädgårdskafé.

Djurgårdsbrunns värdshus.

Albert & Jack’s, Engelbrektsg. 3.

Historiska museet.

Kafé Floras kulle, Humlegården.

Strandbryggan Strandvägskajen 27.

Djurgårdsbrons sjöcafé.