Min lokala hjälte

Här hölls ungt par som gisslan

Mannen bor i samma korridor som det unga par han tog som gisslan.
Mannen bor i samma korridor som det unga par han tog som gisslan.
Polisen var tvungen att bryta upp dörren till gisslans lägenhet.
Polisen var tvungen att bryta upp dörren till gisslans lägenhet.
Grannar i Nockebyhov är chockade efter gisslandramat i studentområdet.

– Nu vågar jag inte längre ha dörren öppen, säger en kvinna som bor i huset.

Förra söndagskvällen skulle polisen hämta en man som var misstänkt för ett antal brott i Nockebyhovs studentområde. Men i stället för att ge upp tog han sig in hos ett grannpar och höll dem som gisslan.

När Lokaltidningen Mitt i besöker studentområdet två dagar efteråt är många studenter chockade. Flera grannar berättar att de har olustkänslor.

– Det är klart att man får känslor av det här, det är ju studenter som bor här. Nu vågar jag inte längre ha dörren öppen, säger en kvinna som bor i samma korridor där mannen tog gisslan.

Den aktuella natten hörde kvinnan och hennes man hur poliser rörde sig i korridoren utanför.

– Man hörde mycket ljud och så. Min man öppnade dörren och tittade ut, men poliserna sa till honom att gå in igen. Så då vågade inte jag titta ut. Poliserna skrek ”kom ut, kom ut”, berättar hon.

Tidningen talar även med en annan kvinna som bor på samma våning. Hon är på väg ut med sin barnvagn och berättar att hon hörde mycket ljud i korridoren den där kvällen och såg polisen bära i väg en man från platsen.

Det var runt klockan 22.30 på söndagskvällen som polisen skulle hämta mannen, som är i 25-årsåldern, i en av lägenheterna. Han var anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

När polisen bröt upp dörren till mannens lägenhet var ingen där. Han hade gått ut på balkongen och hoppat över till sina grannars lägenhet. Där tog han sig in och höll sina grannar, ett par i 25-årsåldern, som gisslan i deras sovrum. Paret har berättat för polisen att de sov när han tog sig in och att han hindrade han dem från att ta sig ut från sovrummet genom att blockera dörren. Han ska även ha stoppat paret från att ta upp sina telefoner och slå larm. Han ska dock inte ha varit beväpnad.

Polisen tillkallade förstärkning och sin piketstyrka med förhandlare. Därefter försökte man få ut mannen i ungefär en timme. Sedan bestämde sig piketstyrkan för att bryta sig in genom dörren och slänga in distraktionsgranater, även kända som flashbangs. De ger ifrån sig ett starkt, men mycket kort ljussken som förblindar offret. Mannen gav sig då och fördes i väg strax efter midnatt.

Mats Eriksson, informationsansvarig för polisen i västerort, berättar att distinktionsgranater används för att överraska.

– De ska överraska och förvirra gärningsmannen. De låter högt och ger ifrån sig ett starkt sken, vilket gör att gärningsmannen blir förblindad en kort stund och chockad av den höga smällen.

Blev inte paret i lägenheten också förblindade?

– Jo, det påverkar alla i närheten. Men det är övergående.

Paret blev chockat men behövde ingen sjukhusvård, enligt polisen.

Gärningsmannen, som häktades förra veckan, misstänks för olaga intrång och olaga frihetsberövande samt för den grova kvinnofridskränkning han tidigare var misstänkt för. I förhör har han uppgett att han inte förstod att det var polisen som bankade på dörren och att han aldrig hindrade grannparet att fly från lägenheten.

Fakta

Granaten känd via dataspel

Distraktionsgranater får endast användas vid farliga situationer, till exempel då någon bedöms vara särskilt farlig och uppgiften inte kan lösas på ett mindre dramatiskt sätt.

En enskild polis får använda dem endast på order av insatsledare eller gruppchef.

Distinktionsgranater har bland unga blivit kända som flashbangs, bland annat genom dataspel som Counter strike.

Källa: Polisen