Här hotar han vittnet med pistol

Med yxa och pistol hotade 21-åringen personal och vittnen i Fältöversten. Det hävdar åklagaren som nu åtalat mannen för rånet mot Hallbergs guld.

En annan man åtalas för häleri, men en rånare är fortfarande på fri fot.

Två män i 20-årsåldern åtalades förra måndagen i Stockholms tingsrätt för att ha varit inblandade i rånet mot Hallbergs guld i Fältöversten den 3 juni i år.

En av männen, en 21-åring från Nacka, åtalas för rån, narkotikabrott och även olaga hot, eftersom han misstänks ha riktat ett ”pistolliknande föremål” och en yxa mot flera personer i gallerian.

– Det har varit en del av rånet att han hotat personer för att kunna ta saker. Men vi kan inte bevisa att det var en riktig pistol och därför åtalar vi honom inte för grovt olaga hot, säger åklagaren Marina Chirakova.

Det var vid lunchtid en dag i början av sommaren som två män, maskerade med munskydd, plötsligt stormade in i Fältöversten från Valhallavägen.

Bland restauranggäster, flanörer och shoppare attackerade rånarna sedan guldhandlaren med hjälp av en yxa, och det som i förundersökningen alltså kallas för ett pistolliknande föremål.

Först ska de ha hotat kassörskan och en man som befann sig i butiken. Mot mannen riktade, enligt åtalet, den misstänkte 21-åringen en yxa och vad som kan ha varit en pistol. Skjutvapnet har ännu inte hittats av polisen.

När rånarna sedan lämnade gallerian med smycken värda 172 000 kronor riktade en av dem pistolen mot ett vittnes huvud.

– Det finns övervakningsbilder och man har hittat den misstänkte rånarens dna vid brottsplatsen, säger Marina Chirakova.

Mannen som misstänks ha burit pistolen åtalas nu för olaga hot, rån och även narkotikabrott, eftersom man hittat 40 gram cannabis i hans hem.

– Det är svårt att säga vilket straff han ska få, det får rättegången utvisa. Men man måste till exempel ta hänsyn till hans låga ålder när man sätter straffet, säger Marina Chirakova.

Den andra rånaren är fortfarande på fri fot, men en tredje man åtalades förra måndagen för häleri. Det handlar om en 21-årig man från Haninge som misstänks ha sålt stöldgodset från Fältöversten, bland annat till en pantbank på Östermalm och till ett auktionsverk i city.

Mannen som åtalats för rånet och hoten nekar enligt försvarsadvokaten till alla anklagelser. Lokaltidningen Mitt i har även sökt den hälerimisstänkte mannens advokat, men utan framgång.

Fakta

Flera guldrån hittills i år

Januari: Vid ett rån i Södertälje dödas en guldrånare av polisen.

Februari: Rånare använder en hjullastare för att ta sig in i en guldbutik i Bredäng.

Mars: En guldhandlare mördas i sitt hem på Reimersholme under ett misslyckat guldrån.

Maj: I Ängelholm skjuts ett vittne i magen av en rånare som lämnar en guldbutik.

Augusti: Rånare kör in en jeep i en guldbutik på Gullmarsplan.

Augusti: Tre män rånar en guldbutik i Huddinge som utsatts för guldrån tre gånger i år.