De områden som berörs lider redan av parkeringsproblem liknande dem i innerstaden, enligt förslaget.
– Det kanske inte är helt korrekt att säga, varje geografiskt område har unika förutsättningar. Men de aktuella områdena har valts utifrån en helhetsbedömning som visar att det finns ett tydligt behov av att ordna trafiken, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).
Bland de problem som lyfts fram är den höga efterfrågan på boendeparkering, särskilt på kvällar och nätter, vilket leder till att många parkerar olovligt.
Dessutom finns ett stort behov av korttidsparkering för snabba ärenden, på- och avstigning samt lastning och lossning – men utbudet av parkeringsplatser räcker inte till. Detta skapar ökad dubbelparkering och onödig söktrafik.
M: "Ett dråpslag"
Moderaternas Dennis Wedin är kritisk till förslaget och menar att de rödgröna politikerna steg för steg gör det svårare att ha bil i Stockholm.
– Antingen tar de bort parkeringsplatser eller höjer avgifterna. Detta är ytterligare ett dråpslag som gör det dyrare för människor att ta sig fram, säger han.
Efterfrågat av boende
Men trafikborgarrådet lyfter ett annat perspektiv. Många boende i områden som Råcksta och Blackeberg har själva efterfrågat parkeringsavgifter, då de upplever att det är svårt att hitta parkering på grund av att bilar från andra områden söker sig dit.
– De säger att det är svårt att hitta en plats och märker att folk kommer dit från andra områden där parkering är avgiftsbelagt, säger Lars Strömgren.
Parkeringsavgifterna ingår också i stadens långsiktiga mål att minska klimatpåverkan, förbättra luftkvaliteten och skapa mer utrymme för en levande stad.
Klubbas i höst
De nya parkeringsavgifterna förväntas klubbas på kommunfullmäktige 1 september. Införandet av avgifterna ska genomföras löpande under hösten och vintern.
I samband med att nya områden får p-avgifter kommer även nya boendeparkeringar att skapas. Se faktarutorna för områden som berörs.