Har inte råd med VA – tvingas flytta

Kommunalt VA välkomnas av många, men alla har inte råd att ansluta sig. Mitt i har träffat en man som tvingas sälja och flytta.
Kommunalt VA välkomnas av många, men alla har inte råd att ansluta sig. Mitt i har träffat en man som tvingas sälja och flytta.
Allt fler områden i Värmdö får kommunalt vatten och avlopp, något som uppskattas av de flesta. Samtidigt är det dyrt för den enskilda fastighetsägaren att ansluta.

För Nils Andersson blev kostnaden för hög. Nu säljer han och flyttar.

De nybyggda miljonvillorna i ett av Värmdös mest snabbväxande områden är många. Med utbyggnad av kommunalt VA och närheten till både vatten och ett centrum, trängs byggfirmorna här.

Nils Andersson, som egentligen heter något annat, bor i en av de få stugorna som finns kvar. Han flyttade hit när det fortfarande var ett sommarstugeområde. Men snart går flyttlasset. Pengarna som krävs för att ansluta huset till kommunalt VA finns inte.

– Jag kan inte betala, jag har inga pengar. Då återstår det bara att sälja och flytta.

Den som bor i ett område där Värmdö kommun ska dra kommunalt VA får göra sig beredd på att betala några hundratusen i anslutningsavgift, oavsett om man vill ha tjänsten eller inte.

– När vi bygger ut så drar vi fram vatten och avlopp till alla fastigheter. Då är alla tvungna att betala anslutningsavgiften, säger Mikael Carlsson, gruppchef inom VA på Värmdö kommun.

För Nils Andersson kom avgiften på 200 000 som en chock. För att ha råd styckade han av en bit av tomten. Då kom nästa bakslag.

Huset ligger, som så många andra i kommunen, på en berggrund. Att koppla på vattnet från den så kallade förbindelsepunkten skulle kosta mer än vad Nils Andersson hade råd med, runt 100 000 kronor enligt honom själv.

Dessutom måste han betala brukningsavgiften på 3000 kronor per år för tjänsten som han inte kan använda. En liten summa per månad, men för den som lever under existensminimum finns inget att avvara.

– Det är lite pengar kan tyckas, men jag har inte råd.

Nils Andersson är långt ifrån ensam om att tycka att avgifterna är saftiga. Några hundra meter bort från hans hus bor en kvinna som även hon betalat stora belopp för att ansluta sig.

– Rent principiellt tycker jag att det är rätt att ansluta till VA. Vi ska inte skita ner. Och man vet ju att kostnaden kommer, förr eller senare, men det är mycket pengar och alla har inte råd, säger hon.

Monica Pettersson (M), kommunstyrelsen ordförande, säger att det är beklagligt om någon tvingas flytta, men att de flesta ändå vill ha kommunalt VA.

– Visst rör det sig om mycket pengar för den enskilda fastighetsägaren, men i förlängningen stiger också värdet i fastigheten. Vi möttes av många protester i början av VA-utbyggnaden. Men nu efterfrågar Värmdöbor kommunalt VA, säger hon.

Nils Andersson ser sig omkring bland flyttkartongerna. Försäljningen av huset har gjort det möjligt för honom att flytta till en lägenhet på annan ort.

– Men jag har ju bott här så länge så visst kommer jag att sakna stället. Jag tycker faktiskt att det är för jävligt att jag ska behöva flytta från hus och hem. Men nu blev det så, säger han.