Har inte vi setts förut?

”Ibbe” Ibrahim på Finess konditori och bageri vid Brommaplan.
”Ibbe” Ibrahim på Finess konditori och bageri vid Brommaplan.
Du vet inte vad de heter eller var ni träffats förut – ändå är personen på gatan så välbekant att du hälsar. Det handlar om dem vi möter i vardagen igen och igen utan att lära känna. Mitt i tog ett snack med några av dem.

img_2639-1

 Jens Sörensen, livsmedelsbutiken:
”Visst blir man igenkänd. Man får se till att vara lite extra noga när man kör hem efter jobbet och att man stannar vid övergångsställen och så, det kan ju vara en kund”.

Jens Sörensen startade upp Coop-butiken på Brommaplan för 10 år sedan. Enligt honom själv har han en trogen kundskara från hela Stockholm, vilket bidragit till att folk även utanför Brommas gränser känner igen honom.

– Det är många som kommer hit som har mycket närmare till andra coop-butiker egentligen, men som väljer min på grund av det ekologiska utbudet. Så det är många stammisar som känner igen en och hälsar och så, säger han.

Hur trivs du med ditt jobb?

– Jag tycker det är det roligaste man kan hålla på med. Det är väldigt lätt att få uppskattning bara genom att ge det där lilla extra. Sen kanske inte Brommaplan är världens vackraste plats just nu, men det ska ju byggas om snart så jag håller tummarna för att det blir bättre.

img_2651-1

 Ibbe Ibrahim, bageriet:
”Folk vet vilka vi är. Jag skulle nog säga att vi är ganska så välkända faktiskt”.

”Ibbe” Ibrahim och hans bror tog över Finess konditori och bageri alldeles intill rondellen vid Brommaplan för 17 år sedan. Konditoriet har funnits sedan 1950-talet, men mycket är sig likt än i dag.

– Vi har bara byggt om bänkarna här vid fönstret, annars ser det i princip ut som innan, säger Ibbe när han visar runt.

Caféet har funnits så länge att folk kommer från hela Bromma, och stammisar reser även in från Mälaröarna, berättar han.

– Vissa har varit här i decennier. En man satt alltid på samma plats i hörnet varje vecka sedan dagen vi tog över, men han gick bort nyligen. Det känns sorgligt.

Själv halkade Ibbe in i bagerisvängarna på ett bananskal. Brorsan var bagare, och Ibbe hängde på. Nu delar de på arbetssysslorna genom att jobba varannan dag, och har blivit två välbekanta ansikten på Brommaplan.

Bageribranchen är dock svår, berättar Ibbe. Stormarknaderna runt om i Bromma är svåra att konkurrera med.

– De har samma grejer fast billigare. Men det är ju en kvalitetsskillnad – man får vad man betalar för.

Har ni något här som, så att säga, är er grej?

– Chokladbiskvierna, helt klart.

img_2676-1

Anneli Rydahl, blomsterhandeln:
”Man stöter på folk som hälsar både på Ica och på tunnelbanan”.

Anneli öppnade upp blomsteraffären alldeles vid tunnelbanan på Brommaplan för 10 år sedan. Hon hade då haft en liknande verksamhet på annat håll i Bromma, men flyttade till Brommaplan eftersom det är så mycket folk i omlopp där. Nu är hon ett välbekant ansikte på torget.

– Jag träffar jättemycket folk som hälsar. Både på Ica och på tunnelbanan. Många uttrycker att de känner igen mig, men kan sen inte placera var eller hur. Då får man hjälpa till lite. Jag har ju den enda blombutiken på Brommaplan och folk köper blommor, så det är väl inte å konstigt egentligen.

Hur känns det när folk hälsar på annat håll än i butiken?

– Inga konstigheter. Det är bara trevligt.

img_2684-1

Caroline Strömberg, biblioteket:
”Det händer att folk hälsar ute på trottoaren,”.

Caroline Strömberg har varit bibliotekarie i 28 år. Sedan fyra år håller hon bland annat till på Brommaplans bibliotek, vilket har gjort henne till en välbekant person bland stammisar och studenter.

– Många kommer hit varje dag och läser tidningarna eller sitter vid datorerna. Och i perioder har studenter det här som sin arbetsplats kan man säga, och det är ju kul. Då kan det bli långa samtal och så.

Ovanpå biblioteket ligger en barnavårdcentral, vilket gjort att hennes ansikte blivit välbekant även bland de små och deras föräldrar.

– Det är en liten flicka, jag tror hon ska fylla två, som brukar komma hit med sin mamma. Nu har hon börjar prata och hälsar och skiner upp när hon ser mig, det är jättekul tycker jag, säger Caroline.

Vad är det bästa med bibliotekarieyrket?
– Att man träffar människor och får en kontakt varje dag.

Edward Issa är en skomakare. Foto:Pekka Pääkkö

Edward Issa, skomakeriet
”Många känner igen mig. Jag har ju vandrat här över torget med min blåa rock sedan 1989, så det är inte konstigt”.

Edward Issa driver skomakeriet vid Brommaplan sedan 27 år. Han kom till Sverige från Syrien för 30 år sedan, och började arbeta som skomakare hos sina kusiner direkt. Efter ett par år startade han eget vid Brommaplan.

– När jag kom till Sverige var jag svetsare och svarvare, men jag hade kusiner som startat ett skomakeri så jag började arbeta där eftersom det låg ganska när mitt yrke. Efter 3-4 månader var jag proffs, säger Edward och skrattar.

Finns det någon baksida med att bli igenkänd här i krokarna tycker du?

– Nej inga nackdelar. Tvärtom. Bara positivt! Jag är stolt över mitt yrke och folk känner igen mig på grund av mitt yrke, säger Issa.