Min lokala hjälte

Här kan äldre ta en fika och umgås

Föreningen Äldrekontakt har länge fixat träffar för äldre stockholmare. Vid Odenplan finns nu också ett sprillans nytt onsdagskafé.

Varje onsdag finns sedan 16 oktober ett kafé vid Odenplan för äldre som känner sig ensamma. De fikar, lär sig kanske hur en Ipad fungerar och får framför allt en chans att umgås.

– Alla är välkomna, oavsett var man bor eller hur gammal man är. Vi vill att man ska umgås över generationer, säger Linda Karlsson projektledare på Äldrekontakt.

Tidigare har den ideella föreningen Äldrekontakt fixat träffar för äldre som känner sig ensamma. Men nu startar man alltså en fast plats och tid. Ett onsdagskafé på Nortullsgatan.

– Den här veckan ska bland annat en förskoleklass komma hit. De kan få ställa frågor till de äldre, som kanske kan läsa en saga för barnen. Och så kommer en föreläsare och pratar om lycka, säger Linda Karlsson.

Platser där man får träffa andra är självklart viktiga för alla, men kanske framför allt för äldre. Enligt en rapport från Socialstyrelsen säger till exempel tolv procent av svenskar i 65-årsåldern att de känner sig deprimerade. Samma studie visar dessutom att äldre som bor ensamma mår sämre än de i ett samboende.

– Vi hoppas att kaféet kan före­bygga ensamhet och isolering. Och så vill jag uppmana barn och barnbarn som har en ensam farfar eller morfar att komma hit 10 november då vi ­firar farfars dag. Det finns väldigt mycket att göra som barnbarn också, säger Linda Karlsson.

Vi hoppas att onsdagskaféet kan förebygga ensamhet och isolering

T-bana till Hagastaden får grönt ljus av FP

Hagastaden Frågan om tunnelbana eller inte har diskuterats i landstinget under många år. Nu har även Folkpartiet sagt ja till en utbyggnad av tunnelbanan till Hagastaden och Nya Karolinska.

Därmed är fem av sju partier överens och bildar majoritet. Kristdemokraterna och Moderaterna har ännu inte bestämt sig.

Fp vill även se en utbyggnad av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka, från Akalla till Barkaby och från Mörby till Täby.

Rånade 83-åring på handväskan

City En 83-årig kvinna som förra måndagskvällen gick längs Drottninggatan blev plötsligt upphunnen bakifrån av en väskryckare.

Mannen tog tag i hennes handväska som hon hade i en rem runt kroppen, och ryckte till så att remmen gick av. Kvinnan var tuff och gjorde sitt bästa för att hålla kvar, men mannen fick med sig väskan och sprang. Ett vittne som såg vad som hände rusade efter tjuven men tappade bort honom i närheten av Sveavägen. 83-åringen skadade sig i fallet och fick föras med ambulans till sjukhus.