ANNONS

Här kan alla palla frukt helt ostraffat

Jessica Westling och Johanna Lavett bjuder in äppelsugna till Lilla Tyresö vandrarhems trädgård. Förra året kom ett 50-tal äppelplockare.
Jessica Westling och Johanna Lavett bjuder in äppelsugna till Lilla Tyresö vandrarhems trädgård. Förra året kom ett 50-tal äppelplockare.
Mogna äpplen dignar i träden.

Är du trädlös men fruktsugen? Lokaltidningen Mitt i vet hur du pallar frukt gratis.
ANNONS

Ett 50-tal äppelplockare kom till Lilla Tyresö vandrarhem förra sensommaren.

– Det var allt från folk som plockade tio äpplen till de som plockade flera hundra. En familj gjorde till exempel must av frukten medan en kvinna bara tog fallfrukt till sina grisar, säger Johanna Lavett som driver vandrarhemmet med Jessica Westling.

På tomten finns ett 20-tal träd med äpplen som tidigare år har fallit till marken.

– Det blev mest en arbetsbörda för oss att plocka upp den. Vi tyckte att det var synd att den inte kom till användning, säger Johanna.

Därför valde de förra året att registrera sig på pallafrukt.se där man kan hitta gratis frukt och skänka bort egen. Inom en timme hörde den första personen av sig.

Johanna råder den som vill skänka frukt att sätta upp regler. Vandrarhemmet har flera: mejla innan, klättra inte i träden, ta med äppelplockare och var försiktig.

– Har man en privat trädgård kan det vara bra med besökstider och att folk anmäler sig innan.

För de fruktsugna finns det också andra vägar att gå – som att plocka från träd och buskar på allmän mark. Leo Wallentin och Matti Ryhänen startade sajten fruktkartan.se för fyra år sedan.

– Jag var i en affär som sålde chilenska äpplen samtidigt som parken utanför var täckt av ruttnade äpplen. Det var en sådan kontrast och ett slöseri, säger Leo.

ANNONS

Nu finns cirka 2 000 träd utmärkta på kartan, varav hundratals i Stockholms län.

– Här i söderort finns det väldigt mycket frukt. Jag brukar fylla frysen med äppelmos som räcker till våren. Områden från 40-50- och 60-talet är fulla av träd, medan det i nyare områden blir ganska tydligt att man slutat plantera.

De tidiga sommaräpplena brukar mogna nu. De senare någon vecka in i september, berättar Anna-Stina Andersson vid Sveriges pomologiska sällskap.

– Mörka, bruna eller brunsvarta kärnor är ofta tecken på att äpplet är moget, men det bästa är att smaka sig fram, säger hon.

Sommaräpplen kan inte lagras till skillnad från höst- och vinteräpplen. De går dock bra att musta.

– Gör bara must av äpplen som du tycker är tillräckligt fräscha för att sätta tänderna i. Är frukten rejält brun ska man verkligen se upp. Då kan mögelgift ha bildats.

Fakta

Så hittar du gratis frukt

Facebookgruppen Fruktförmedlingen: Har över 7 000 medlemmar i Sverige.

Sajten Pallafrukt: Fruktträds-ägare lägger ut sina träd som en kontaktannons på sajten.

Sajten Äkta vara: Konsumentföreningen driver en fruktförmedling där fruktskänkares annonser märks ut på en karta.

Sajten Fruktkartan: Vem som helst kan rapportera in fruktträd som växer på allmänningar och i parker. Markeras på en karta.

Nordiska museet har en äppelapp där du kan få hjälp att avgöra vilken sorts äpplen du hittat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.