Här kan det bli fritt att släppa hunden

Kennelägaren Christer Flodfält tycker att alla hundägare ska visa gott omdöme och veta när det inte är läge att släppa hundarna.
Kennelägaren Christer Flodfält tycker att alla hundägare ska visa gott omdöme och veta när det inte är läge att släppa hundarna.
Kennelägaren Christer Flodfält gör tummen upp för kommunens förslag att införa koppelfria hundrastningsplatser.

– Det är ett bra sätt att tillgodose hundarnas behov, säger han.

Med pälsarna våta av blötsnö tumlar Christer Flodfälts golden retrievrar lyckligt runt på Öringesjöns is. Än bättre blir det när han halar upp några mjuka påsar, så kallade dummys. Hundarna hoppar, glädjeskäller och springer i väg för att återhämta skatten.

– Det är det här de gillar allra mest. För oss är vintern, då vi kan vara ute på isen, den bästa årstiden. Det finns ju inte så många platser man kan göra så här på, säger Christer Flodfält som driver kenneln Sangold i Öringe.

Hundägare i Tyresö har länge velat att man ska bygga hundrastgårdar där hundarna kan få springa fritt – något som finns i många andra kommuner i länet.

De styrande politikerna har dock än så länge ställt sig kallsinniga till idén, då det skulle föra med sig ökade kostnader.

– Vi tycker inte att hundrastgårdar är något som vi vill prioritera. Däremot vill vi nu möta hundägarna genom att släppa något på våra regler för koppeltvång. De har varit väldigt rigida, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

På torsdag väntas politikerna i kommunfullmäktige klubba igenom nya ordningsföreskrifter som sedan ska godkännas av länsstyrelsen. Sex platser där hundar får släppas lösa, förutsatt att hundägaren har koll på sin hund, pekas ut.

Christer Flodfält tycker att initiativet är bra. Han tror att det kan lugna ner debatten om kopplade eller okopplade hundar. Samtidigt ser han scenarion framför sig där hundägare hamnar i konflikt med varandra och andra.

– Så länge folk sköter sina hundar och har uppsyn är det inget problem, men precis som bland alla andra finns det ett fåtal som gör bort sig även bland hundägare, och då blir det onödiga konflikter, säger han.

Samma farhågor finns bland Tyresös socialdemokrater och oppositionsledaren Anita Mattsson (S) anser att områdena är otydliga.

– Jag är tveksam till om folk kommer att förstå var det är okej att släppa hunden. De gränser som satts upp på ordningsföreskriftens kartor är inte logiska. En gräns går till exempel mitt över en äng. Hur ska hundägare förstå var området börjar och slutar?

Hur tycker ni att man ska tillgodose hundägarnas behov?

– Vi har inte tagit ställning till om vi vill ha hundrastgårdar eller inte. Men kanske blir det något vi tar upp inför nästa val, säger hon.