Här kan ditt kort ha blivit kopierat

På torsdagseftermiddagen upptäckte en kund att en betalstation på St1-macken i Bollmora skimmats.
På torsdagseftermiddagen upptäckte en kund att en betalstation på St1-macken i Bollmora skimmats.
Bilister som tankat på St1 i Bollmora kan ha utsatts för skimning. En uppmärksam kund upptäckte i torsdags utrustning för kortkopiering på en av automaterna.

Skimningsutrustningen upptäcktes i torsdags vid 17-tiden på den obemannade bensinstationen St1 i Bollmora.

– Vi är väldigt glada över att en privatperson varit så observant, säger Jonas Sidenå, vd för St1.

Hur länge skimningsutrustningen hade suttit uppe och hur många som fått sina kort kapade vill Jonas Sidenå inte säga något om.

– Vi genomför regelbundna kontroller av alla våra stationer, men hur ofta det görs vill jag inte tala om. Vår förhoppning är att utrustningen inte suttit där så länge, säger han.

Enligt Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter, uppdagades 130 fall av skimning på bensin- och tvättstationer förra året. Varje enskild skimning drabbar vanligtvis mellan 20 och 50 kortinnehavare, enligt Olsson. De obemannade bensinmackarna i storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne är särskilt utsatta.

För det mesta upptäcks skimning efter att bankerna slagit larm om ovanliga köpmönster. Även bensinmackarnas kontrollanter sätter stopp för den kriminella verksamheten. Men det händer också att privatpersoner slår larm, som i fallet senast på St1 i Bollmora.

– Man brukar kunna se att stället där man stoppar in kortet ser annorlunda ut. De två ingångarna är lite större och kan sitta lite löst, säger Jan Olsson.

Bedragarna behöver också ha reda på vilken kod som används vid uttag från kortet och använder då lite olika tillvägagångssätt. Ett av dem är att filma tryckplattan med en millimetertjock kameralins som fästs ovanför tryckplattan och kan ses med blotta ögat.

– Ett annat sätt, som gör att det inte hjälper att hålla för en täckande hand, är att limma fast ny tryckutrustning ovanpå den gamla. Delar på tryckplattan kan sitta lite löst och man kan se att den fastlimmade tryckutrustningen går att pilla upp, säger Jan Olsson.

Tyresöbon Mikael Hokkanen blir riktigt arg när han får höra att tankautomaten på ST1-macken skimmats.

– Det är fegt att ge sig på privatpersoner. Det kan ju drabba folk som redan har dålig ekonomi, säger han.

En annan Tyresöbo, Pablo Fernandez, menar att det bara är ett tecken på hur sårbart vårt samhälle är.

– De kriminella är hela tiden steget före polisen, säger han.

Det är fegt att ge sig på privat­personer. Det kan ju drabba folk som redan har dålig ekonomi.Mikael Hokkanen

Fakta

Så fungerar skimning

Informationen på kortets magnetremsa förs över på ett annat kort. Samtidigt inhämtas information om koden, antingen genom fotografering eller genom att en identisk sifferdisplay läggs ovanpå den ordinarie.

På några sekunder skickas kortuppgifterna till medbrottslingar i ett annat land som tillverkar ett nytt kort och tömmer kontona.

Om banken kan se att uttag gjorts med ett förfalskat kort får kunden alltid ersättning.

Källa: Polisen, Konsumenternas vägledning om bank och försäkring