Här kan djuren få sin sista vila

Kjell Dabrowski, med hunden Curry, 7 år, tycker att Cedergrenska parken är en lämplig plats för en minneslund för husdjur.
Kjell Dabrowski, med hunden Curry, 7 år, tycker att Cedergrenska parken är en lämplig plats för en minneslund för husdjur.
Cedergrenska parken föreslås få en minneslund för husdjur. Blir det verklighet välkomnas det av hundägaren Kjell Dabrowski.

När Mitt i Danderyd besöker Cedergrenska parken håller lövträden på att slå ut. En råbock står på en höjd och iakttar oss och en ekorre mumsar på något på en parkväg. På en gångväg ner mot Värtan promenerar Kjell Dabrowski med familjens hund Curry, en portugisisk vattenhund som är sju år gammal.

– Obama har en likadan hund, men vi var först, säger han skämtsamt.

Minst en gång om dagen tar Kjell Dabrowski en promenad i Cedergrenska parken med Curry.

– Jag bor i närheten och parken är fin och välskött, förklarar han.

Hittills har familjen Dabrowski begravt sina döda katter och hundar i familjens trädgård. Men han tycker det är ett bra förslag att placera en minneslund i parken.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att använda minneslunden, men jag hoppas det dröjer några år, säger han och tittar på Curry.

I en motion har Bengt Sylvan (FP) föreslagit att kommunen ska utreda frågan om en minneslund för husdjur. Minneslunden ska ge invånare möjlighet att begrava sina husdjur på en passande och värdig plats trots att de saknar en tomt. Djurens aska ska strös i minneslunden. Sylvan menar att Cedergrenska parken kan vara en bra plats.

– Minneslunden behöver inte vara så stor men omgärdad. Den ska vara vacker och fridfull, säger han.

I onsdags i förra veckan var förslaget om en minneslund i Cedergrenska parken uppe till diskussion i tekniska nämnden. Tekniska kontoret som hade bearbetat motionen föreslog Cedergrenska parken som en lämplig plats.

Enligt tekniska kontorets beräkningar kostar det totalt 140 000 kronor att anlägga en minneslund med grävning, en entréskylt för 45 000 kronor, bänkar, papperskorg och granitblock för gravljus.

Själva förvaltningen av minneslunden ska inte vara ett kommunalt ansvar, den bör skötas av en förening anser tekniska kontoret liksom Carina Erlandsson (M) ordförande i tekniska nämnden.

– Vi vill inte dra på kommunen kostnader så på något sätt får djurägarna själva stå för dem, säger Carina Erlandsson (M), ordförande i tekniska nämnden.

Vid mötet i förra veckan blev frågan om placeringen av en minneslund blev återremitterad till tekniska kontoret som ska se om det finns alternativa platser till Cedergrenska parken.

– Men vi är eniga om att vi behöver en minneslund för husdjur i Danderyd, säger Carina Erlandsson.

Fakta

Vad tycker du om en minneslund för djur i Cedergrenska parken?

Ibrahim Nurhussein, arbetssökande, Stocksund:

”Det är helt okej. Det är bra att ha en plats att besöka om man har haft en hund eller katt som dött.”
Barbara Blegen, hemmafru, Stocksund:

”Har man en trädgård går det lika bra att begrava sitt husdjur där. Men tycker man det är bättre med en minneslund så inte mig emot.”
Agneta Barkman, hemmafru, Stocksund:

”Det är väl ingen dum idé och det är så vackert i Cedergrenska parken. Det hade varit fint om vår första hund fått sin sista viloplats där.”
David Enmark, driver restaurang, Stocksund:

”Det är positivt för alla som har husdjur. Om jag själv haft ett husdjur som avlidit skulle jag välja att begrava det i en minneslund om det fanns möjlighet.”