ANNONS

Här kan du betvinga mörkret

Nu är glada julen slut slut slut, energin har kastats ut ut ut... Ja, så kan det nog kännas för många efter denna vår allra största helg.

Men misströsta inte – nu är istället tid för att fylla på med ny kraft.
ANNONS

Tiden mellan jul och vår kan upplevas som oändligt mörk och lång. Var dag är den andra lik och inget ljus finns i sikte. Och ä man inte en sån som gillar kyla blir varje steg utanför dörren ett isbad.

Men det finns faktiskt bot mot tristessen – och det på hemmaplan. I över 25 år har till exempel Fjärilshuset i Hagaparken erbjudit tropisk värme och ljus för vinterfrusna själar.

– Vi har mycket invandrare som kommer hit på vintern som säger ”nu känner jag mig som hemma igen”, berättar ägaren Mikael Odell.

Den dröjer faktiskt inte länge förrän en vinterdeppig reporter plötsligt skuttar omkring som ett barn bland lianer och palmer.

Fjärilshuset har även på senare tid utökats med en enorm hajtank. Om tropikkänslan fick kroppen att vakna till liv så är hajarna det som får knoppen att koppla av. Något mer lugnande och avkopplande än att se på dessa majestätiska varelser som simmar runt runt runt i det turkosblå vattnet är svårt att tänka sig.

Och är det någon gång på året man verkligen ska varva ner så är det nu, menar folklivsforskaren Ebbe Schön. Det gjorde våra förfäder och vi har mycket att lära av den ”gamla” årsrytmen.

– Man måste tänka på att våra förfäder levde i en rytm som var nedärvd generation efter generation. Det här jäktandet har kommit över oss de senaste 100 åren, det är inte normalt för oss. Vi behöver gå ner i varv, söka nya ljuspunkter i tillvaron, säger han.

Kan du ge tips på bra ljuspunkter?

– Själv läser och skriver jag mycket under den här perioden. Man fyller på med nya idéer. Internet är ju en fantastisk källa, en modern ljuspunkt.

ANNONS

– Vi som bor i tätort har tyvärr förlorat en av våra vackraste ljuskällor – stjärnhimlen! Så lämna stan och hitta ljuset! avslutar han.

Fakta

Det finns mer ljus i mörkret

Fjärilshuset/Haga Ocean. Här finns värmen, fukten och lugnet. Njut av regnskogens tropiska klimat eller vila sinne och kropp genom att följa hajarna som majestätiskt simmar runt runt runt i sin tank.

Mall of Scandinavia. Känner du dig rastlös, ensam och obotligt sällskapssjuk. I gallerian finns både ljus, värme och massor av människor att tjuvlyssna på – eller kanske till och med börja prata med!?

Mellofinalen 12 mars. Vad kan glittra mer än mellofinal? Dessutom på hemmaplan. Går även att avnjutas framför TV:n – men du, glöm inte att skruva upp volymen!

Fettisdagen. Du vet väl att Sveriges svulstigaste semla finns i Solna centrum? Elvissemlan med banan, jordgubb, grädde och jordnötssmör. Hugg in och njut.

Sundbybergs simhall. Finns det något skönare i kyla och mörker än att få hoppa ner i en skön varm bassäng? I den nyrenoverade simhallen kan du bada bastu eller bara flyta runt i tyngdlöshet.

Igelbäckens naturreservat. Sök dig ut till reservatets mitt och låt mörkret omsluta dig. Bänd huvudet uppåt och beskåda stjärnhimlen!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.