ANNONS

Så rent är badvattnet i innerstan

Badvattnet innanför tullarna ser bra ut enligt de första prov som tagits. Men trots vackert väder var det få badare vid Brunnsvikens strandbad förra veckan.
Badvattnet innanför tullarna ser bra ut enligt de första prov som tagits. Men trots vackert väder var det få badare vid Brunnsvikens strandbad förra veckan.
Sommarlov och semestrar står för dörren och innerstans strandbad har öppnat. Men var är det egentligen tillåtet att bada och hur rent är vattnet i stan? När miljö- och hälsoskyddsinspektör Jerzy Slazek i förra veckan samlade in prover vid alla officiella strandbad som öppnade 1 juni såg det fint ut.
ANNONS

– Jag såg inget oroande. Inget som luktade. Men å andra sidan har säsongen för allmänheten inte startat än. Den börjar i mitten av juni. De prover jag tar nu är mera referensprover, säger Jerzy Slazek.

Man får gå till 2015 för färdiga siffror, uppgifter som beror på hur vädret varit.

– I fjol hade vi det bästa resultatet generellt sett, en förbättring med 200–300 procent. Vi hade inga stora skyfall som året innan.

Sommaren 2014 öppnade sig himlen flera gånger, vilket orsakade bräddning i avloppsnätet som inte hinner ta hand om allt vatten. Avloppsvatten läcker ur brunnarna och sprids till badplatserna. Då kan e-colibakterier och intestinala enterokocker hamna i badvattnet.

Men det behöver inte ha varit översvämning för att så kallat fekala bakterier ska smutsa ner badviken.

– Det kan vara hundägare som inte plockar upp. Eller småbarn som badar utan att föräldrarna kollat blöjan, säger Jerzy Slazek.

Andra bakteriekällor är fågelträck och viltavföring.

Annars uppger Stockholms stad att badvattnet överlag är av god kvalitet. I förra årets mätningar låg Brunnsviksbadet, Stora Essingebadet och Tantobadet i topp bland innerstans bad. De hade godkänt på alla prov under säsongen.

På jumboplats hamnade Ekhagens strandbad vid Lappis (utan anmärkning på 70 procent av proven) och Lilla Essingebadet (86 procent).

ANNONS

När Mitt i besökte innerstans strandbad förra veckan såg vi också något som liknade algblomning. Men Jerzy Slazak gav lugnande besked.

– Det är pollen, antagligen från tall och gran som blommar och inget att oroa sig för.

Algblomningen kommer på i mitten av juli, när vattnet blivit riktigt varmt och fotosyntesen kommit i gång.

Men även om vattnet generellt är bra innanför tullarna är det inte bara att hoppa i plurret var som helst. Bad är tillåtet på de officiella strandbaden. Och faktiskt också på några utvalda kajplatser i stan där man kan bada tio meter ut i vattnet.

Men på Norrmalm finns inga sådana kajplatser eller officiella strandbad. Närmast är badet i Brunnsviken. Vanadisbadets uppvärmda bassäng är ett annat populärt alternativ, med behagliga 25 grader, runt tio grader varmare än strandbaden.

I övrigt råder totalt badförbud i innerstan.

– Det är ett generellt badförbud som grundar sig på olika säkerhetsskäl. Både för den enskilde badarens och för båttrafikens skull, säger Roland Berndt på idrottsförvaltningen.

Eftersom det rör sig om ett strikt förbud kan en fuskbadare i teorin tvingas böta. Men Lars Byström på Stockholmspolisen har aldrig rapporterat en olaglig badare under sina 42 år som polis.

– Det är inte högst prioriterat. Förbudet är mest med tanke på båttrafiken och att vi inte vill att någon skadas. Att hoppa ner i ett båtområde i innerstan är betydligt mer riskabelt än att hoppa i vid Malteholmsbadet i Hässelby, säger Lars Byström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.