Här kan du rösta i EU-valet

EU-valet – här kan du rösta i Nacka
EU-valet hålls söndagen 26 maj
EU-valet hålls på söndag 26 maj.
Nacka har vuxit så pass att kommunen vid EU-valet tar till helt nya vallokaler – sporthallar.
Mitt i guidar dig till rätt vallokal.

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Medborgarna i EU:s medlemsländer ska välja vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

I Europaparlamentet sitter 751 ledamöter från EU:s 28 medlemsländer. 20 svenska ledamöter representerar Sveriges medborgare i Europaparlamentet.

Ledamöterna är med och beslutar om EU:s lagar och budget.

Sporthallar nya vallokaler

I Nacka kommer några att kunna rösta i EU-valet i samma vallokal som i höstens riksdags- och kommunval, men för några blir det helt nya vallkokaler – sporthallar.

– Det har det inte varit tidigare utan då har vi använt oss av matsalar och skolsalar, sa Anders Tiger (KD), ordförande val- och demokratinämnden Nacka kommun, till Mitt i när tidningen pratade med honom i våras.

Orsaken är att allt fler är röstberättigade i Nacka. Kommunen har som mål att det ska bo maximalt 1 500 röstberättigade i ett valdistrikt. Det har gjort att exempelvis områden som Tollare och Kvarnholmen med stor inflyttning, har delats in i mindre valdistrikt.

– Det har varit svårt att organisera valen på ett bra sätt i vallokalerna. Det ska vara ett bra fungerande flöde samtidigt som det ska vara diskretion. Samtidigt ska vi ha koll på att inget försvinner.

Nytt för årets EU-val är att invånarna kan rösta i Nacka stadshus på valdagen.

Här kan du se vilket valdistrikt du tillhör och var du kan rösta på valdagen.

Fakta

Sporthallar som blir vallokaler under EU-valet

Skuru sporthall

Sickla gymnastikhall

Björknäs sporthall

Tollare sporthall

Fisksätra sporthall

Gamla Myrsjö sporthall

Källa: Valmyndigheten