Här kan du träna utomhus i sommar

Bara på Kungsholmen och i Vasastan finns nu sju utegym.

Att träna ute är den hetaste trenden.

– Vi ser ett enormt uppsving, säger My Peensalu på parkmiljöavdelningen.

Under de senaste åren har Stockholm stad fått in flera medborgarförslag som föreslår satsningar på utegym – eftersom trycket på dem ökar allt mer.

– Det verkar vara en generell trend att fler vill träna utomhus och vi har sett ett behov att ha flera utegym i innerstan, säger My Peensalu, landskapsarkitekt på parkmiljöavdelningen norra innerstaden.

En som definitivt har märkt av trenden är Magdalena Bibik, personlig tränare på Birka gym. Hon upplever att utomhusträning blev populärt i samband med att flera hinderbanelopp som Tough Viking och Toughest blev aktuella för stockholmarna.

– Det var då uteträning ökade på allvar. Att träna på utegym är en form av hinderbaneträning som gör att man tränar hela kroppen.

I dag finns fem utegym på Kungsholmen och två i Vasastan. Dessa två – som ligger i Vasaparken och i Vanadislunden – ska rustas upp rejält under sommaren.

– Det kan låta som en ojämn fördelning med så många fler gym på Kungsholmen, men det är viktigt att vi ser innerstan som en helhet och inte stirrar oss blinda på stadsdelsgränserna, säger My Peensalu.

När det gäller vilket utegym du ska välja, varierar det beroende på vilken typ av träning du vill göra. Det nya utegymmet i Vasparken, som blir klart till hösten, kommer enligt Peensalu att bli det mest varierade. Har du precis börjat träna och vill göra enkla övningar rekommenderas utegymmet i Kronobergsparken.

– Annars har vi bra utegym i Rålambshovsparken och vid Kungsholms strandstig. Där använder man sin egen kroppsvikt mycket, ­säger My Peensalu.

Magdalena Bibik vill att fler ska träna uthomhus – hon tror att det kan bli en utmaning för många.

– Det är jobbigare än att bara lyfta vikter, eftersom du kan göra övningar för hela kroppen, säger hon.