ANNONS

Här kan en ny stadsdel växa fram

Råsta bussdepå.
Råsta bussdepå.
En flytt av Råsta bussdepå ska utredas enligt ett nytt avtal mellan Sundbybergs stad och trafikförvaltningen.

Om flytten blir av kan hundratals bostäder byggas på platsen.
ANNONS

Råsta bussgarage byggdes på 60-talet och ligger på en enorm betongyta med plats för 250 parkerade bussar. Depån ligger i Sundbyberg, men marken ägs av SL.

Sundbyberg har under en tid sneglat på platsen och pekat ut den som potentiell mark för bostäder. Och nu har ett steg i den riktningen tagits.

Efter att ett nytt avtal slutits mellan trafikförvaltningen och staden ska en flytt av bussdepån nu utredas.

Toppen, tycker Stefan Bergström (C), kommunalråd med ansvar för stadsmiljö.

– Nu har vi inlett steg ett och ska gemensamt titta på om depån kan vara någon annanstans. Det vore en stor fördel, det här har varit ett perifert område och nu finns chans att göra i ordning det och knyta ihop Hallonbergen och Ör med Brotorp, säger Stefan Bergström.

Redan 2014 presenterade Centerpartiet i Sundbyberg ett förslag på en stadsdel här, en ”trästad”, med student- och ungdomsbostäder i trähus.

– I det förstaget var det runt 500 bostäder men det var i ganska låga hus, så det kan bli en högre grad av bostäder, säger Stefan Bergström.

Linda Ahlqvist drar vagnen med dottern Nathalie förbi de parkerade bussarna när Mitt i besöker platsen. Familjen Ahlqvist bor i Brotorp och nja, att ha ett bussgarage som granne har sina nackdelar.

– Det kan bli ganska mycket trafik och vägarna här är smala, så man har morrat lite åt bussarna när man kommit med bilen, det är rätt trångt, säger Linda.

ANNONS

Även om hon tycker att det byggs mer än nog av bostäder i Sundbyberg är hon positiv till ett nytt område i stället för bussdepån.

– Gärna ett trevligt barnfamiljsområde med bra serviceutbud. Som kemtvätt, frisör och skräddare, säger Linda.

Utredningen, som väntas vara klar senare i år, ska bland annat visa på det framtida behovet av busstrafik och vilka kostnader det skulle innebära att flytta depån från Sundbyberg.

Om det blir staden eller någon annan aktör som köper marken är oklart.

Det finns i dagsläget heller inga förslag hos trafikförvaltningen om vilken kommun som kan bli aktuell för depån, om den läggs ned i Sundbyberg.

– Nej, det är ju sådana svar en utredning kan leda fram till. Det här är jättetidigt i processen, säger Lovisa Åbom, presskontakt på trafikförvaltningen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.