Sill, picknick och dans – här kan du fira midsommar i söderort

Här kan du fira midsommar i söderort 2019.
Här kan du fira midsommar och dansa runt stången i söderort.
Små grodorna, små grodorna…
Den 21 juni är det dags att äta sill, jordgubbar och dansa kring stången.
Mitt i har listat några av årets midsommarfiranden i söderort.

Farsta gård

Det traditionsenliga midsommarfirandet i Farsta startar klockan 13. Då ska den blomsterprydda midsommarstången vara rest. Därifrån leder Curt Brandt, före detta medlem i Viljans folkdanslag, firandet.

Det går bra att picknicka i den stora trädgården. Man kan också köpa mat och fika på gården. Festen pågår till cirka klockan 16.

Herrängens gård

Herrängens Villaägarförening i Älvsjö ordnar midsommarfirande på dansbanan som startar vid 13.00. Tillsammans klär man och reser stången – sedan blir det dans.

Herrängens gård ordnar sillunch som man kan boka in sig på och i kaféet kan man köpa fika och glass hela dagen.

För de yngre besökarna finns ponnyridning, fiskdamm och lotteristånd. Firandet håller på till klockan 16.

Jakobsbergs gård

Firandet på Jakobsbergs gård startar klockan 13 med att stången reses. Sedan blir det ringlekar och dansuppvisning av folkdanslaget Fyrväpplingen. Efter en paus drar ytterligare en omgång av dans och musik igång.

På scenen uppträder vissångarna Ted Bjurwill och Nicko Dyrwoold.

Den som är hungrig kan köpa fika, räkmackor, våfflor, popcorn och varmkorv eller ta med sin egen picknick. Firandet pågår fram tills klockan 16.

Vinterviken

Ett traditionsenligt midsommarfirande hålls i Vintervikens trädgård, på stora ängen framför scenen. Var med och klä stången klockan 13 innan dansen till små grodorna drar igång vid klockan 15.

Mat och fika finns att köpa på kaféet som håller öppet mellan klockan 11 och 18. I Orangeriet serveras midsommarbuffé med modern midsommarmat mellan klockan 12 och 15.

Firandet arrangeras av den ideella föreningen Vintervikens trädgård och är gratis för föreningens medlemmar. För övriga kommer föreningen att ta en liten entréavgift som oavkortat går till underhåll och utveckling av trädgården.

Skarpnäcks koloniområde

Skarpnäcks koloniträdgårdsförening ordnar traditionsenligt midsommarfirande på sin festplats.

Klockan 09 på midsommaraftonens morgon börjar stången att kläs och alla är välkomna att ta med blommor och blad. 12.30 är det samling vid Gamla Tyresövägen och därifrån går alla ackompanjerade av musik till festplatsen.

Klockan 13 börjar dansen runt stången. Blir du hungrig eller törstig under firandet så misströsta ej – det kommer finnas korv, läsk, fika och kaffe till försäljning. Dock går det endast att betala med kontanter.

På kvällen vankas det dans på dansbanan, som är öppen mellan 19.30 och 24.00.

Mälarhöjden

I café Uddvillan vid Klubbensborg i Mälarhöjden blir det midsommarmusik från Sveriges olika hörn och tider. Fredrik Bengtsson spelar kontrabas och Josefina Paulson spelar nyckelharpa. Start klockan 15.

Björkhagen

På midsommarafton den 21 juni är det gudstjänst i Markuskyrkan i Björkhagen. Gudstjänsten börjar klockan 15.00 och följs av allsång och jordgubbstårta.

Känner du till andra firanden i söderort? Mejla gärna soderort@mitti.se