ANNONS

Här kan flyktingar få kontrakt

Huset på Franstorpsvägen är ett av flera som ska genomgå renoveringar inom de närmsta åren, vilket kan frigöra korttidskontrakt åt flyktingar.
Huset på Franstorpsvägen är ett av flera som ska genomgå renoveringar inom de närmsta åren, vilket kan frigöra korttidskontrakt åt flyktingar.
Sundbyberg kan nära tredubbla mottagandet av kvotflyktingar nästa år.

70 personer kan få bostad hos Förvaltaren.

– När världen är upp och ner måste alla hjälpas åt, säger kommunikationschefen Anders Sundqvist.
ANNONS

Prognoserna för flyktingmottagandet i landet fortsätter att peka uppåt. Sundbyberg har sedan tio dagar tillbaka ett boende med platser för 200 asylsökande i Ursvik. Inför 2016 har Migrationsverket flaggat för 70 kvotflyktingar till Sundbyberg.

Det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren ska förse dem med boende.

– Det ingår i vårt uppdrag att hjälpa till med lägenheter för utsatta, så det känns väldigt bra att kunna hjälpa till, säger Förvaltarens kommunikationschef Anders Sundqvist.

Det rör sig om korttidskontrakt på cirka sex månader. Den typen av kontrakt kan bland annat frigöras vid större renoveringar när hyresgäster tillfälligt flyttar ut. Större renoveringsobjekt, som ”Garbohuset” på Franstorpsvägen och hus på bland annat Tuletorget kan bli aktuella.

– Det blir ett pusslande, men korttidskontrakt blir disponibla hela tiden här och där. Det är ju också så att människor väljer att säga upp kontrakt. Är det till exempel i hus som ska renoveras inom några år, då kan det också bli plats för flyktingar, säger Anders Sundqvist.

Hur många kontrakt som kommer att gå till flyktingar är oklart.

– Vi kommer nog att lösa det vecka för vecka. Det beror också på om det är familjer eller ensamkommande barn. Men om det skulle behövas till exempel 40–50 lägenheter så är vi redo, säger Anders Sundqvist.

En mamma som Lokaltidningen Mitt i pratat med är kritisk.

– Någon gång ska mina barn flytta hemifrån. Nu ska plötsligt de här människorna få gå före de som köat i flera år? Det är faktiskt bostadsbrist här, då kan man inte göra så här, säger hon.

ANNONS

Från Förvaltarens håll hoppas man på förståelse.

– Enskilda kan tycka det är konstigt, men vi hoppas på att människor förstår att världen är lite upp och ner och att alla måste hjälpa till efter förmåga, säger Anders Sundqvist.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S) tycker det är bra att Förvaltaren ger boende åt flyktingar.

– Det är synd om man ställer grupper mot varandra, jag tycker att vi ska vara solidariska och hjälpa till så att människor som flyr från krigshärdar får ett drägligt liv, säger han.

Även i Solna viker den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten bostäder åt flyktingar. Nyligen har beslut fattats om 20 öronmärkta hyresrätter.

Wåhlins fastigheter, som har hyresrätter i Sundbyberg och Solna, förhandlar just nu med kommunerna om bostäder.

Något politiskt beslut om boenden åt kvotflyktingar i Sundbyberg är ännu inte taget. Regeringen verkar för en lagändring som ska kunna tvinga samtliga kommuner att ta emot flyktingar, vilket skulle kunna förändra läget i Sundbyberg.

Fakta

Får permanent uppehållstillstånd

Sverige har tagit emot kvotflyktingar sedan 50-talet. FN:s flyktingorgan väljer ut kvotflyktingarna, som beviljas permanent uppehållstillstånd.

I år har Sverige tagit emot 1 900 kvotflyktingar, de flesta från Syrien, Libanon och Irak.

Under 2015 har Sundbyberg tagit emot 27 kvotflyktingar. Den preliminära siffran för 2016 är 70.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.