Här kan landmärket byggas

Här i Häggvik kan Sollentunas första skrapa byggas. En 10 år gammal detaljplan tillåter nämligen ett 76,5 meter högt hus. Den nya fastighetsägaren är redan i startgroparna.
Här i Häggvik kan Sollentunas första skrapa byggas. En 10 år gammal detaljplan tillåter nämligen ett 76,5 meter högt hus. Den nya fastighetsägaren är redan i startgroparna.
Vad tycker du om en skrapa i Häggvik?  Bror Saloaho, Klasro:  – Shit, ska de tävla med Kista nu? De börjar bli byggtokiga. Men för mig spelar det ingen roll. Jag tyckte ABB-huset var kontroversiellt när det byggdes. Jag ser det från min lägenhet, men nu har jag vant mig.
Vad tycker du om en skrapa i Häggvik? Bror Saloaho, Klasro: – Shit, ska de tävla med Kista nu? De börjar bli byggtokiga. Men för mig spelar det ingen roll. Jag tyckte ABB-huset var kontroversiellt när det byggdes. Jag ser det från min lägenhet, men nu har jag vant mig.
Vad tycker du om en skrapa i Häggvik?  Anita Hardy-Sahlberg, Edsberg:  – Det behövs bostäder, men innan man bygger mer i Sollentuna behövs en ordentlig trafikutredning. På vissa ställen går det knappt att ta sig fram med bil, och busstrafiken är också dålig.
Vad tycker du om en skrapa i Häggvik? Anita Hardy-Sahlberg, Edsberg: – Det behövs bostäder, men innan man bygger mer i Sollentuna behövs en ordentlig trafikutredning. På vissa ställen går det knappt att ta sig fram med bil, och busstrafiken är också dålig.
Vad tycker du om en skrapa i Häggvik?  Karin Svenshammar, Norrviken:  – Det beror på hur den ska se ut, men om det blir ett fint hus är det helt okej, Scandic-hotellet i Kista är rätt coolt. Speciellt om det blir bostäder är jag för! Gärna små lägenheter för unga, ettor och tvåor behövs det mycket av.
Vad tycker du om en skrapa i Häggvik? Karin Svenshammar, Norrviken: – Det beror på hur den ska se ut, men om det blir ett fint hus är det helt okej, Scandic-hotellet i Kista är rätt coolt. Speciellt om det blir bostäder är jag för! Gärna små lägenheter för unga, ettor och tvåor behövs det mycket av.
Vad tycker du om en skrapa i Häggvik?  Ali Nasirijan, Vaxmora:  – Det är för högt, det är inte fint. 5–6 våningar är bättre. Det har byggts för mycket i Sollentuna centrum också. Jag tycker bättre om grönområden.
Vad tycker du om en skrapa i Häggvik? Ali Nasirijan, Vaxmora: – Det är för högt, det är inte fint. 5–6 våningar är bättre. Det har byggts för mycket i Sollentuna centrum också. Jag tycker bättre om grönområden.
Sollentunas högsta hus kan byggas i Häggvik – tack vare ett 10 år gammalt beslut.

Tomten norr om Ica Maxi har en tillåten höjd på 76,5 meter, högre än Scandic Infra city och Wenner-Gren Center vid Norrtull.

De senaste åren har flera visioner om riktigt höga hus presenterats i Sollentuna. Två platser som pekats ut är centrala Helenelund och mässanområdet, men där är visionerna ännu bara visioner.

Senast ut var Rotebro med ett förslag på ett 70 meter högt hus nära pendeltåget. I det fallet var det jästfabrikens skorsten som satte stopp; högre än 38 meter var inte lämpligt att bygga om man vill slippa stanken.

Nu talar mycket för att Sollentunas första skrapa kan byggas i Häggvik – på tomten norr om Ica Maxi.

Här finns det nämligen en 10 år gammal detaljplan som tillåter ett 76,5 meter högt hus. Fastigheten har bytt ägare flera gånger sedan planen godkändes 2005, men den nya fastighetsägaren är i startgroparna.

– Vi vill maximera byggrätten i den här detaljplanen, och för att komma upp i den volymen måste man utnyttja den tillåtna höjden. Så vi kikar på ett höghus där, säger Carl Åhman på Centria.

Han berättar att de fått klartecken på att höjden inte ska utgöra något problem för vare sig Arlanda eller Bromma flygplats. Utformningen är däremot inte klar.

– Där kommer vi ha en diskussion med kommunen.

Om den tillåtna bygghöjden utnyttjas maximalt blir huset kommunens högsta –med stor marginal. Dessutom är skyltläget utmed E4 bästa tänkbara. Just därför är kraven extra höga.

– Eftersom det syns så bra, och därmed berör så många, är det viktigt att det blir vackert, så att Sollentunaborna känner stolthet. Då kan det bidra med en positiv identitet för Häggvik och för hela Sollentuna, säger Jan Enfors, stadsarkitekt.

Vad ska man tänka på när man ritar ett så högt hus?

– Det bör vara ganska så slankt, och uttrycka en vertikalitet. Det får inte uppfattas som klumpigt. Sedan är det viktigt att man använder bra material som står sig mot tidens tand, säger Jan Enfors.

Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, ser positivt på ambitionen med ett högt hus.

– Det är intressant och i mångt och mycket väldigt efterlängtat att de här planerna ser ut att effektueras.

Hur går det med planerna på andra skrapor då? När det handlar om mässanområdet håller kommunen på att utforma ett så kallat ”letter of intent” med fastighetsägaren Skanska. Därefter ska detaljplanearbetet börja.

– Vi ska helt klart pröva möjligheterna att bygga ett högt hus där, säger Thomas Ardenfors.

Även i fallet med Helenelund lever tanken på ett rejält högt hus. Kanske blir det nästa skrapa, efter Häggvik.

– Om jag uttrycker mig som vanlig politiker, och inte arkitekt eller fackman, så verkar det mer sannolikt att bygga högt på en plats där det redan finns markörer som Victoria Tower i närheten, säger Thomas Ardenfors.

Fakta

Höga hus i Stockholm

Folksamhuset, Södermalm, 79 m.

Kajen 4, Liljeholmen, 75 m.

Wenner-Gren Center, Vasastaden, 74 m.

Rica Talk Hotel, Älvsjö 72 m.

Södertorn, Södermalm, 71,8 m.

Scandic Infra City, Upplands Väsby, 70 m.

Källa: Wikipedia