ANNONS

Här kan man bo på 35:e våningen

Grundläggningsarbetena för Kista torn är i full gång och redan nu kan man köpa lägenheter i det blivande höghuset.Foto: Sebastian Davidsson
Grundläggningsarbetena för Kista torn är i full gång och redan nu kan man köpa lägenheter i det blivande höghuset.Foto: Sebastian Davidsson
Vill du titta ner på Stockholm? Från 35:e våningen, 120 meter upp i luften har du nu chansen.

Men det är inget för höjdrädda.
ANNONS

Kista torn har precis kikat upp ur jorden. Men när det står klart för inflyttning nästa år kommer det att sträcka sig 120 meter upp mot himlen. I april börjar bostadsvåningarna byggas på. Det blir Stockholms högsta bostadshus.

– Kista har varit långt framme i sitt tänk och det kan bli en fantastisk treenighet med de andra tornen som silhuetter över Kista, säger Benny Svärd, projektledare för Kista torn på JM.

Överst kommer det att bli en takterrass med gemenskapslokal och relaxavdelning för de boende i huset. Tillsammans med det 15 våningar höga systertornet K2 (döpt efter berget) kommer det att rymma 362 lägenheter om två till fyra rum och kök.

I söndags var det visning av lägenheterna i en lokal i grannhuset. Försäljningsperioden började redan 2010. Hittills är 65 procent av lägenheterna sålda.

– Jag tycker att det har varit ett bra intresse. Vi hoppas att det ska vara slutsålt när det är dags för inflyttning, säger Benny Svärd.

Småbarnsfamiljerna står inte först i kön, men annars är det stor åldersspridning på köparna.

– Det är ett ganska typiskt förortsprojekt. En väldigt stor del av kunderna kommer från närområdet; Kista, Spånga och hela västerort. Det är kärnan även om det förstås även är kunder från andra orter och delar av världen, säger Benny Svärd.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset i huset ligger på 34 000 kronor per kvadratmeter. Den dyraste lägenheten ligger högst upp och kostar 4 653 000 kronor för en fyrarummare på 98 kvadratmeter.

Skyskraporna sprider sig över stan. Vad tror du att det beror på?

ANNONS

– Det skapar möjligheter för många människor att bo på attraktiva platser. I många andra delar av världen har det ju varit populärt länge och kanske har det spridit sig hit, säger Benny Svärd.

Att bygga på höjden ställer särskilda krav på brandsäkerhet. I Kista torn är alla lägenheter utrustade med sprinkler och det finns en räddningshiss som fungerar även vid eventuellt elavbrott.

Skulle du själv kunna tänka dig att bo så högt?

– Just nu är jag i en fas i livet då jag vill bo i villa, men annars skulle jag absolut det. Jag tycker att det vore fantastiskt med milsvid utsikt, säger Benny Svärd.

Fakta

35 våningar med 266 lägenheter

Kista torn blir 120 meter högt med 35 bostadsvåningar rymmande 266 lägenheter.

Inflyttningen sker från andra till fjärde kvartalet 2015.

K2, det lägre huset, får 15 våningar med 96 lägenheter.

Förhandsavtalen börjar tecknas i mars med inflyttning 2016.

Där kommer även att finnas lägenheter för funktionsnedsatta.

Källa: JM

ANNONS