ANNONS

Här kan Pokémon go spärras i Stockholm

Det blir en Pokemon-tur under höstlovet i Haninge.
Pokémon go, en trafikfara?
Trafikverket har uppmärksammat att flertalet personer beter sig olämpligt eller farligt i trafiken när de spelar Pokémon go.

Nu vill de att skaparna bakom spelet spärrar vissa platser, delvis i Stockholm, från spelet.
ANNONS

Mobilspelet Pokémon go har tagit världen och Stockholm med storm på bara ett par veckor. Men i jakten på pokémon har det även inträffat en del incidenter. Bland annat så spetsades en man på ett staket när han spelade spelet.

Trafikverket reagerar nu mot spelet och skickade i måndags ett kravbrev via mejl till utvecklarna Niantic för att påpeka livsfaran med att ha med så kallade pokéstop och tankningsställen på vissa platser.

Områdena där Trafikverket vill att spelet ska spärras, så varken pokémon eller pokéstops dyker upp, är främst kring järnvägar och motorvägar.

– På järnvägsspåren är det olagligt att vara så man får ändå inte spela där. Men vi skulle vilja se att inga monster dyker upp där för att säkerställa att inga springer runt på spåren och spelar, säger John Måhlén, säkerhetshandläggare på Trafikverket.

Han vill gärna påpeka att Trafikverket inte vill försöka ge sig på spelet i sig. Pokéstops och pokémon som dyker upp vid stationer eller i närheten av tunnelbanan är inga problem. De når spelarna utan att behöva utsätta sig själva för fara.

– Vi vill verkligen inte stoppa spelet. Men vi har märkt en tendens att vissa glömmer bort verkligheten runt omkring när de spelar spelet. Att springa på järnvägspåren är både olagligt och fruktansvärt farligt, oavsett om man spelar spelet eller inte. Att spela det när man kör bil är inte heller någon bra idé, säger John Måhlén.

Det finns även en specifik plats i Stockholm där Trafikverket gärna ser att ett pokéstop tas bort.

– Vid trafikcentralen, som är ett skyddsobjekt, finns det ett pokéstop. Det är lite olämpligt dås folk har klättrat över staketen för att nå det.

Trafikverket har än så länge inte fått något svar från utvecklarna av spelet. De vet inte heller om det skulle vara tekniskt möjligt att helt spärra vissa platser. Men John Måhlén ser ingen anledning till varför skaparna Niantic inte skulle var positiva till att samarbeta.

ANNONS

– Skulle jag vara ägare till ett spelföretag och få en förfrågan angående en säkerhetsmässig uppdatering skulle jag tycka det var jättebra. Det är ju ingen bra reklam för dem heller att deras spel utsätter människor för fara.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.