ANNONS

Här kan snart fler bo på jobbet

Ett flertal bokaler är inritade i detaljplanen för stråket stråket mellan Risingeplan och Hyppingeplan.
Ett flertal bokaler är inritade i detaljplanen för stråket stråket mellan Risingeplan och Hyppingeplan.
Att bo på jobbet behöver inte alltid vara negativt.

Boverket har nyligen fått i uppdrag av regeringen att utreda hur man ska kunna bygga fler bokaler, en kombination av bostad och lokal. Och i Tensta kan flera bokaler vara på gång inom några år.
ANNONS

Längs med stråket mellan Risingeplan och Hyppingeplan i Tensta ska det inom ett par år gå att kliva in i ett antal bokaler, där en trappa kommer att leda från affärslokalen upp till ett av två radhus som byggs ovanpå.

Här ska allt från skomakerier och restauranger till blombutiker kunna öppna tänker sig fastighetsägaren Victoria Park.

De har bestämt sig för att testa boendeformen i samband med att de bygger om det i dag ganska slitna och otrygga området och skapar 190 nya hyresrätter.

– Vi har ritat in ett par stycken bokaler, vilka även lätt kan göras om till vanliga lokaler genom att ta bort trappan till bostaden om intresset inte blir så stort, säger Per Ekelund, fastighetschef på Victoria Park.

Ett krux med bokalerna är att man får ett gemensamt kontrakt för bostaden och lokalen. Det vill säga, kursar verksamheten så blir man även av med bostaden.

– Det är ett problem. Vi får se hur vi löser det när det är dags. Vi vill ju inte heller ha tomma lokaler i gatuplan, säger Per Ekelund.

Ett antal bokaler ritades även in när Hammarby sjöstad byggdes, i ett av Familjehems hus. Intresset för bokalerna var dock svalt. Men Stockholm stad är positiva till att testa boendeformen på nytt.

– Det är en väldigt bra grundidé, men skulle det inte fungera så hindrar vi inte att man använder lokalerna på vanligt sätt, säger Peter Lundevall, på stadsbyggnadskontorets planavdelning.

Boverket har på uppdrag av regeringen nyligen utrett om det finns några lagliga hinder för att bygga fler bokaler, främst i samband med att man framöver renoverar i miljonprogramsområdena.

ANNONS

Och så länge man kan separera boendedelen, ser de inga problem. Men fortfarande gäller olika lagar för bostäder och lokaler.

Fastighetsägarna i Stockholm skulle dock önska att man skrev om hyreslagen så att det går att bo i sin lokal på riktigt.

Om man kan visa att besittningsskyddet och de grundläggande säkerhetskraven uppfylls, så borde det inte vara några problem att bygga fler bokaler. Men som hyreslagen och byggreglerna ser ut i dag så måste man definiera om lokalen är en bostad eller lokal, vilket blir så stelbent. Vi skulle vilja se en hybridlösning, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarna tror att boendeformen kan bli mer poppis framöver och skulle kunna lyfta framförallt områden som ofta blir folktomma på kvällarna.

– Vi tror att det är ett sätt att öka aktiviteten i områden där folk inte har sysselsättning. Vi tror också att många skulle våga starta upp en egen verksamhet, om man kunde göra det hemma istället för att även behöva hyra en lokal. Det skulle minska tröskeln till att våga starta eget, säger Rikard Silverfur.

Fastighetsägarna har framfört sin önskan om nya regler i sitt remissvar till Boverket. Nu återstår att se hur regeringen hanterar Boverkets rapport.

Fakta

Botyp som fanns förr

• Bokaler var en vanlig boendeform fram till 1960-talet i Sverige. Den försvann när kraven på bland annat arbetsmiljö och livsmedelshygien skärptes.

• I Malmö har det kommunala bostadsbolaget MKB byggt åtta bokaler i Rosengård. Där har hyresgästerna två avtal, ett för bostaden och ett för lokalen, men de hänger ihop så att man måste hyra hela bokalen. Skulle verksamheten lägga ner får därför hyresgästen en ersättningsbostad av bostadsbolaget.

• Detaljplanen för bokalerna i Tensta ligger ute på samråd fram till 1 december.

• Stadsbyggnadskontoret hoppas på beslut i stadsbyggnadsnämnden om cirka ett år, och byggstart under 2017.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.