ANNONS

Här klagar flest på halkan

”Jag har varit sjukt nära att trilla flera gånger,” säger Linda Mattsson som går nerför den lömskt hala trappan i Marievik.
”Jag har varit sjukt nära att trilla flera gånger,” säger Linda Mattsson som går nerför den lömskt hala trappan i Marievik.
Christer Malm, 72, Hökmossen:  ”De här har jag låtit sy upp hos skomakare. De är väldigt bra. Helst hade jag velat ha traktorsula på dem, men det blev inte så. Men jag har ju en käpp med brodd, och går bara där det är sandat – även om det är på cykelbanan, haha.”
Christer Malm, 72, Hökmossen: ”De här har jag låtit sy upp hos skomakare. De är väldigt bra. Helst hade jag velat ha traktorsula på dem, men det blev inte så. Men jag har ju en käpp med brodd, och går bara där det är sandat – även om det är på cykelbanan, haha.”
Olof Öhlén, 71, Marievik  "Det är en ganska bra sula, så det fungerar. Jag har inga broddar – jag går så försiktigt, försöker vara observant och har klarat mig från att ramla".
Olof Öhlén, 71, Marievik "Det är en ganska bra sula, så det fungerar. Jag har inga broddar – jag går så försiktigt, försöker vara observant och har klarat mig från att ramla".
Hanna Kvist, 16, går på Kunskapsgymnasiet i Liljeholmen  "Jag brukar inte ha de här skorna, utan skor med klack haha. Jag tog de här i dag för att jag ville ha något bekvämt på fötterna. Det är halt, men jag försöker hålla balansen."
Hanna Kvist, 16, går på Kunskapsgymnasiet i Liljeholmen "Jag brukar inte ha de här skorna, utan skor med klack haha. Jag tog de här i dag för att jag ville ha något bekvämt på fötterna. Det är halt, men jag försöker hålla balansen."
Miljan Stojkovic, 54, på besök i Marievik  "Jag tycker att de fungerar bra, de är inte alls så halkiga. Jag behöver ha lite mjukare skor på fötterna, och då passar de här bäst."
Miljan Stojkovic, 54, på besök i Marievik "Jag tycker att de fungerar bra, de är inte alls så halkiga. Jag behöver ha lite mjukare skor på fötterna, och då passar de här bäst."
ANNONS

Linda Mattsson, som jobbar i Marievik, ser koncentrerad ut när hon går nerför trappan vid Årstaängsvägen.

– Jag har varit sjukt nära att trilla flera gånger. Fötterna bara försvinner. Det är lömska hala fläckar som man inte ser, säger hon.

Du har inte broddar?

– Nej, jag har ju inte passerat 50 än, skrattar Linda, som klarat sig undan att ramla hittills i vinter.

Josefin Lind, som vi också möter i trappan, säger att hon har bra kängor och att hon går försiktigt.

– Jag kör pingvingången. Det fungerar rätt bra. Men det var väldigt halt vid övergångsstället där borta.

Sedan oktober har närmare 300 anmälningar om hala gator i söderort kommit in till trafikkontoret.

Stadsdelen där det klagas mest i söderort är Hägersten-Liljeholmen med över 100 anmälningar. Bryggvägen, Bäckvägen och Selmedalsvägen är några av de gator där folk slagit larm om halka.

Statistik från Transportstyrelsen visar även att antalet fallolyckor ökat markant i söderort. Under vintersäsongen 2014 (jan-mars och nov-dec) rapporterade sjukvården in 145 fallolyckor, vilket kan jämföras med 216 under 2015. Det innebär en ökning med 50 procent. Och ändå är alla olyckor under november och december 2015 inte inrapporterade än.

ANNONS

Trafikkontoret, som sköter halkbekämpningen, har ingen förklaring till ökningen.

– Det handlar ju väldigt mycket om väderleken, och vintern 2014 var ju väldigt mild, säger Anders Porelius, pressansvarig vid trafikkontoret.

Fast 2015 var väl inte heller någon hård vinter?

– Nej, men det hänger också på om det varit väldigt snabba väderomslag, underkylt regn och temperaturskillnader. Då kan det bli så att gruset bara rullar på isen

Det är inte så att ni bytt entreprenörer eller sparat in?

– Nej, den budgeten ligger ganska konstant, och det är behovet som styr. Men vi har 4 000 gator att ta hand om, och det är huvudgatorna som vi måste ta i första hand, säger Anders Porelius.

För många äldre kan halkan leda till brutna lårbenshalsar, kraftigt försämrad hälsa och isolering.

Många vågar helt enkelt inte gå ut när det är halt. Stockholms stads majoritet gick därför i höstas ut och lanserade gratis broddar för äldre över 75 år – äldre som har hemtjänst eller larm. Det skulle röra sig om 15 000 personer.

Men enligt äldreförvaltningen kommer broddarna inte att delas ut förrän tidigast i mars.

Varför är broddarna inte tillgängliga för de äldre ännu? Halkan är ju svår just nu.

– Broddarna fanns med i budgeten som vi beslutade om i slutet av november, och när vi ska göra stora beställningar ska det upphandlas och allting måste gå rätt till vilket tar lite tid. Jag skyndar på så mycket jag kan för att broddarna ska delas ut så snart som möjligt, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.