Här knivhöggs 16-åringen

I korsningem Bredängs allé-Skärholmsvägen blev 16-åringen överfallen med kniv. Samma helg inträffade ytterligare två våldsbrott där gärningsmännen fortfarande är på fri fot  Foto: Anna z ek
I korsningem Bredängs allé-Skärholmsvägen blev 16-åringen överfallen med kniv. Samma helg inträffade ytterligare två våldsbrott där gärningsmännen fortfarande är på fri fot Foto: Anna z ek
En 16-åring som knivattackerades. Och en 50-åring blev slagen med yxa och skjuten i benet vid ett misslyckat butiksrån.

Bredäng har drabbats av två brutala våldsdåd på kort tid.

– Det är ovanligt mycket,­ säger Daniel Löfgren vid Söderorts­polisen.

Butiken hade inte ännu öppnat när fyra män rusade in söndagen den 29 mars. Den butiksanställde var i omklädningsrummet, ute i affären befann sig hans vän.

– De ville ha nycklar för att komma åt pengarna. Men min vän hade ju inga. Så då slog de honom med yxa och batong och sköt ­honom i benet, berättar den ­butiksanställde.

Efter attacken tog de fyra männen ett paket cigaretter och försvann. Mannen blev allvarligt skadad.

– Vi är rädda nu och är alltid tre personer när vi öppnar och stänger. Det ska ju vara tryggt här i centrum men det har blivit brutalare, säger den butiksanställde.

Den grova misshandeln och rånförsöket var inte det enda våldsdådet i söderort den senaste tiden – under påskhelgen skedde ytter­ligare fem grova händelser.

På långfredagen blev en 16-årig pojke överfallen med kniv i korsningen Bredängs allé och Skärholmsvägen. 16-åringen försökte komma undan och hoppade in i en bil som stod vid rödljuset. I bilen satt en ovetande kvinnlig förare.

– Gärningsmannen hann efter in i bilen och fortsatte knivhugga 16-åringen. Sedan sprang gärningsmannen i väg. Föraren blev jättechockad och 16-åringen blev allvarligt skadad, säger Daniel Löfgren, gruppchef och förundersökningsledare vid polisen i söderort.

Under samma helg inträffade ytterligare två våldsbrott där gärningsmännen fortfarande är på fri fot: I Kärrtorp och i Högdalen.

Knivattacken mot 16-åringen och skjutningen i Kärrtorp kan handla om gänguppgörelser, men i övrigt tror polisen att det är ­vanliga människor som råkat illa ut.

– Det har varit ovanligt många brott och händelserna är helt oberoende av varandra. Om någon sett något får de gärna höra av sig till oss, säger Daniel Löfgren.

Enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, har brottsmetoderna inte blivit våldsammare.

– Definitivt inte, det finns forskning som visar att det grova våldet minskar. Men det innebär förstås inte att man inte kan ha väldigt brutala enskilda händelser.

Att det har varit mycket våld i söderort tror han handlar om en slump.

– Varje storstadsområde har områden med kraftigare koncentration av våld. De vanligaste ­platserna är ju där nöjeslivet pågår och sedan områden där det bor många människor med problem.­ Om det varit flera händelser ­under kort tid är det en slumpmässig effekt.